АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Вицепрезидентът Маргарита Попова: Успехът в процеса на евроинтеграцията зависи от волята за реформи

07 март 2014

България и Унгария имат отличен политически диалог, но могат да постигнат много повече, ако задълбочат сътрудничеството си по важните теми от дневния ред на Европейския съюз, каквито са въпросите на миграцията и политиката на разширяване на ЕС. Това заявиха вицепрезидентът Маргарита Попова и председателят на Държавното събрание на Унгария Ласло Кьовер. Вицепрезидентът е на работно посещение в Унгария по покана на Българското републиканско самоуправление в страната за отбелязването на 100-годишнината от учредяването на първото сдружение на българите в централноевропейската страна.

Европейският съюз трябва да бъде по-активен в изработването на обща политика по отношение на миграцията, включително и с отделянето на необходимия за това финансов ресурс, заяви по време на срещата Маргарита Попова. Според вицепрезидента е време в държавите-членки на ЕС, както и в европейските институции, да бъде проведен дебат по този въпрос, в който да бъдат обсъдени както хуманитарния аспект на проблема, така и темите, свързани с адекватната охрана на границите на съюза.
 
«Не можем да си позволим ЕС да не се справи с тази толкова важна тема и да насърчим гласа на евроскептицизма", категорична беше вицепрезидентът Маргарита Попова.

България и Унгария споделят обща позиция за необходимостта от по-активна подкрепа за процеса на разширяване на ЕС, беше отбелязано още по време на срещата. „Държавите от Западните Балкани са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес от изграждането на регион на стабилност, сигурност и просперитет, в който са гарантирани ценностите и правилата на ЕС", заяви Маргарита Попова.
 
Вицепрезидентът добави, че успехът в процеса на европейската интеграция зависи от политическата воля за реформи, както и от постигнатия индивидуален напредък на всяка страна по отношение на критериите за членство. "Затова се надяваме и на бързото подписване на двустранен договор за добросъседство с Република Македония, който да стимулира процеса на европейската й интеграция", отбеляза още вицепрезидентът.

Независимо от вътрешните промени, Украйна трябва да се запази като демократична страна с толерантно отношение към националните малцинства, включително и по отношение на спазването на правата им да използват своя език, подчертаха още Маргарита Попова и Ласло Кьовер. Двамата бяха единодушни, че намирането на мирно решение на днешната криза в Украйна е единственият възможен изход за преодоляване на напрежението в украинското общество и в региона.

„Признателни сме за традиционно толерантната политика на унгарската държава към малцинствените общности. Това позволява на българите в страната не само да бъдат пълноценна част от унгарското общество, но и да запазят своя език и национална идентичност", заяви Маргарита Попова. За нас е много важно 13-те малцинства в нашата страна да чувстват Унгария като своя родина", подчерта от своя страна председателят на парламента на Унгария Ласло Кьовер.

Вицепрезидентът Маргарита Попова участва в тържествената церемония, с която беше открит паметник-чешма на българския градинар в Будапеща. „Българската общност в Унгария може и да не е най-голямата, но със своето трудолюбие, скромност и отстояване на националната си идентичност е сред най-уважаваните", подчерта вицепрезидентът в приветствието си. На церемонията присъстваха представители на унгарското правителство, на местните власти и стотици наши сънародници в Унгария...

Публикува се по:
http://www.cross.bg/yngariya-margarita-popova-1399034.html