Предстоящи Събития

Тържествена церемония по повод удостояване с отличието на ДАБЧ „Българка на годината 2013” на името на Св. Злата Мъгленска

06 март 2014

 

Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България организира тържествена церемония по повод удостояване с отличието „Българка на годината 2013” на името на Св. Злата Мъгленска.
 
С тази инициатива Държавната агенция за българите в чужбина  цели да почете значимостта на българската жена в чужбина и нейната водеща роля в съхраняването на българския дух и културна идентичност.
 
Петото издание на удостояване с отличието „Българка на годината” бе обявено на 18 октомври 2013 г. Съгласно регламента бяха номинирани сънароднички с активна професионална и обществена дейност, живеещи  извън страната  и  със съществен  принос в:
  • опазването и развитието на националната  и културна идентичност сред българските общности по света;
  • обществено значими дейности в областта на културата,  образованието, науката; 
  • благотворителни инициативи, хуманитарни проекти,  посветени на България.
 
До 15 януари 2014 г. в Държавната агенция за българите в чужбина постъпиха 23 номинации за удостояване с отличието „Българка на годината-2013” от следните държави: Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Казахстан, Кипър, Молдова, Нова Зеландия, САЩ, Украйна, Франция, Хърватия, Чехия.
 
Изборът на носителка на отличието за 2013 г. бе направен от Комисия по оценка на номинациите с председател проф.  Боряна Христова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и представители на ръководствата на БНТ, БНР, СУ „Св. Климент Охридски” и ДАБЧ.
 
Церемонията ще се състои на 7 март 2014 г. (петък) от 14:00 ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.