КАЛЕЙДОСКОП

В Каталуния, Испания разсъждават върху културата на траките

25 февруари 2014

 

През февруари в българското училище в Йорет де Мар, автономна област Каталуния, Испания решихме да осъществим урок, свързан с духовност и култура, с българското културно и духовно наследство.

 

Избрахме да представим пред малчуганите темата за живота, духовния свят и светоусещане на траките – най-старите жители на днешните български земи.

 

Петър Живков разсъждава върху живота на траките, представи техните занимания. Увлекателно говори пред събраните ученици от 3,4 и 7 клас за устройството на селищата им, за божества и задгробен живот.

 

С видеоматериал Петър Живков представи Казанлъшката гробница. След него Ива Иванова разказа за Панагюрското съкровище, предложи богат снимков материал. 

 

Накрая учителката по история Илонка Игнатова подари подготвени от нея малки книжки на всеки ученик. В тях те могат да прочетат много интересна информация за траките.
 
На този специален урок присъстваха и родители. Имаме желание и занапред да продължим с подобни занимания.

 

Според нас такива прояви допринасят за обогатяването на знанията на учениците и за засилването на интереса им към духовното, културата и историята на България.
 
В информация, изпратена от г-жа Нели Тълпгова, българско училище в Йорет де Мар, Каталуния, Испания