КАЛЕЙДОСКОП

За българите в германската провинция Саксония Анхалт

25 февруари 2014

 

Висшисти от България и Румъния пристигат в Саксония Анхалт, Германия
 
Кай Сениус: „Чужденците не ни отнемат нищо. Имаме нужда от тях в името на бъдещето на нашата икономика”
 
В Саксония-Анхалт идват най-вече висшисти от България и Румъния. Изданието "Фолксщиме" се спира на ситуацията с мигрантите в провинция Саксония-Анхалт.
Изданието посочва, че след отварянето на германския трудов пазар не се е стигнало до щурм на българи и румънци към социалните каси в провинцията. Там тенденцията е друга, и то вече от години насам: от двете балкански държави пристигат предимно висшисти, най-вече лекари.
Изданието цитира Сузи Мьобек, пълномощничка по интеграцията в Саксония-Анхалт, която казва, че няма никакъв повод за паника. Безработицата при българите и румънците в тази провинция е по-ниска от средната, посочва Мьобек.
Това се потвърждава и от Кай Сениус, шеф на регионалната дирекция на Агенцията по заетостта в Саксония-Анхалт. "Чужденците не ни отнемат нищо. Имаме нужда от тях в името на бъдещето на нашата икономика", споделя Сениус.
Порталът "Дер Вестен" разказва за дейността на т.нар. консултанти по интеграцията, които помагат на новопристигналите българи и румънци в Гелзенкирхен да се ориентират в обстановката.
Ръководителят на проекта Адмир Булич обяснява, че се започва с най-елементарни неща - с информацията, че на пощенската кутия трябва да има табелка с името, за да може да се получава пощата. Представя се и информация по регистрацията в общината.  Това ще позволи и децата да бъдат записани на училище и т.н.…
В публикация на „Дойче веле”, със съкращения…