КАЛЕЙДОСКОП

ЕС замразява програми с Швейцария

24 февруари 2014

 

Отношенията между алпийската страна и съюза се усложниха след швейцарския референдум за имиграцията
ЕС замрази преговорите с Швейцария за участието ѝ в научноизследователски и студентски програми, след като швейцарците се произнесоха на референдум за ограничаване на имиграцията.
По силата на резултата от референдума швейцарското правителство ще наложи квоти за имигранти, с което ще наруши споразумението с ЕС за свободно движение на хора, напомня ДПА. 
Свободното движение на хора между ЕС и Швейцария е основен принцип, който ние няма да поставяме под въпрос, каза говорителят на Европейската комисия Джо Хенън.
ЕС и Швейцария водеха преговори за обмен на учени в изследователската програма "Хоризонт 2020" и на студенти в образователната програма "Еразъм".Техният развой зависеше от съгласието на Швейцария да вдигне миграционните ограничения над граждани на Хърватия, най-новата членка на ЕС. 
Резултатът от неотдавнашния референдум обаче задължава швейцарското правителство да не сключва международни договори, които ще влязат в противоречие с квотите над имиграцията. 
Швейцарската министърка на правосъдието Симонета Сомаруга информира хърватските власти, че ограниченията над миграцията няма да бъдат вдигнати веднага, както се очакваше, и че се обсъждат решения, които да не дискриминират Хърватия, отбелязва ДПА. 
В отговор ЕС реши да отложи преговорите с Швейцария за програмите "Хоризонт 2020" и "Еразъм". Преговорите се отлагат, докато Швейцария подпише протокола с Хърватия, каза Хенън.Той добави, че засега няма ясни политически сигнали от Берн. 
Европейският съюз отложи и преговорите с Швейцария по ново всеобхватно споразумение за укрепване на отношенията, посочва ДПА.
Източник: БТА
http://www.vesti.bg/sviat/evropa/es-zamraziava-programi-s-shvejcariia-6005565
снимка: Женева