КАЛЕЙДОСКОП

Германия - желано място за емиграция

20 февруари 2014

 

Икономисти: За българите Германия е най-предпочитаното място за емиграция

Нарастват трансферите на икономическите емигранти към страната ни
Все повече трудоспособни българи декларират, че са готови да напуснат задълго страната, констатира проучване на Института за икономически изследвания при БАН. Изследването бе представено от проф. Веселин Минчев по време на втората международна конференция за миграцията в Европа, в която участваха експерти от 7 държави – Германия, Швейцария, Испания, Гърция, Македония, Грузия и Албания, съобщиха организаторите.
Изследването сочи, че в рамките на тази година около 400-480 хил. души са готови да напуснат България. Обикновено между 5 и 10% от тях реализират намерението си. Това означава близо 20 000 души, изчисли проф. Минчев.
Според него най-висока нагласа за трайно изселване има сред живеещите в Североизточна България (основно Шумен и Варна).Като абсолютна цифра „води” населението в Югозападния регион, където са съсредоточени най-голям брой хора.
Германия е абсолютният лидер на 2013 г. като предпочитано място за емиграция, следвана от Великобритания, която пък е била любимата ни дестинация за 2011 г.
В първата петица са и предпочетените през 2007 г. Испания и Гърция, сочи още изследването. Икономистите на БАН смятат, че отварянето на трудовите пазари на ЕС от януари 2014 г. няма да се отрази съществено на тази класация.
Близо три пъти нарастват и паричните трансфери на българските емигранти към страната ни – от 658 млн. евро през 2007 г. на над 1,7 млрд. евро в края на миналата година. 
Надежда Бочева
Информацията за конференцията е излязла в сайта
Investor.bg