АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Министър-председателят Орешарски откри паметник на Левски в Сърбия

19 февруари 2014

 

"Вярвам, че днес слагаме основите на още един духовен мост между нашите две страни", каза при откриването българският премиер
Ако Левски беше сега сред нас, щеше да ни измери строго с поглед, да ни подкани да работим още по-усърдно за Отечеството, да ни попита защо още не сме изградили неговата чиста и свята република и да ни завещае отново своята визия за България като част от общността на свободните народи. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на официалната церемония по откриването на бюст-паметника на Васил Левски в Димитровград (със старо име Цариброд), Сърбия, съобщиха от правителствената информационна служба.
"Днес сме тук, за да отдадем за пореден път почит пред духа на Апостола на свободата, да се поклоним пред неговите дела, посветени не само на свободата на България, но и на утвърждаването на общочовешки ценности и вечни идеали като равноправие, справедливост, хуманност, да почерпим сили за нашето общоевропейско бъдеще, като бъдем равни с другите народи и търсим уважение и толерантност в отношенията си и в нас самите", каза още премиерът.
Орешарски изрази убеденост, че паметникът в Димитровград ще символизира разбирателството между два братски народа, което през годините неведнъж бе поставяно на изпитание.
"Нека да се поучим от грешките на миналото и да гледаме с надежда в бъдещето. Вярвам, че днес слагаме основите на още един духовен мост между нашите две страни. Нека всички да продължим да носим Левски в сърцата си и да следваме неговите идеали и стремежи, които са не само рамка на нашето съществуване, но и задължение и дълг", изтъкна премиерът Орешарски.
"Нека нашата съпричастност към идеите на Левски бъде критерий за нашите добросъседски отношения и общото ни европейско бъдеще", добави българският министър-председател. 
"Искам да благодаря на г-н Орешарски, който ме покани на срещата заедно с Румъния”, отбеляза сръбският премиер Ивица Дачич пред журналисти. Преди официалната церемония той се срещна на четири очи с министър-председателя Пламен Орешарски.
"Обсъдихме въпроси за българското национално малцинство. Много съм удовлетворен, че премиерът Дачич подчерта, че гледа на това малцинство като на мост между двете страни. Има редица проблеми, които имаме воля да решаваме. Немалка част от тях имат и технически характер", отбеляза премиерът Орешарски.
"Всички граждани на Сърбия, които не са сърби, имат абсолютно същите права и могат да ги упражняват с цел опазване на своята идентичност", подчерта от своя страна премиерът Дачич.
Орешарски съобщи още, че както премиерът Дачич, така и граждани и кметът на Димитровград, са поставили въпроса за икономическото развитие. "Говорихме за възможностите за бизнес, за изграждане на коридорите и трансграничното сътрудничество, но преди всичко – как да насърчим частният бизнес да инвестира", добави премиерът Орешарски.
Бюст-паметникът на Васил Левски се намира в градинката край общината и пред съда в Димитровград. Автор на паметника е големият български скулптор Валентин Старчев.  Преди 9 години паметник на Левски беше изграден и в Босилеград. 
Източник:  Информационна агенция "Фокус", БГНЕС     
http://www.keyfizine.com/article/86635
Снимка:
Министър-председателят Пламен Орешарски на откриването на бюст-паметник на Левски в Димитровград, Сърбия