КАЛЕЙДОСКОП

Резолюция на ЕП за свободното движение на хората в ЕС

27 януари 2014

 

Вивиан Рединг: От свободното движение на работната ръка има много повече икономически ползи, отколкото евентуални вреди
Европейският Парламент прие резолюция, с която се противопостави на плановете на Великобритания да ограничи свободното движение и достъпа на българи и румънци до социалната система. Призовават се държавите членки да спазват разпоредбите на Договорите на ЕС и да гарантират принципите на равенство.
 
ЕП се противопоставя на всякакви предложения за определяне на максимален брой мигранти в ЕС.
 
Евродепутатите апелират към това ЕК и държавите-членки да осигурят стриктно прилагане на правото на Съюза, за да се гарантира, че всички работници от ЕС биват третирани еднакво.
 
Ден преди това, на специална сесия в Европарламента се състоя дискусия по темата за свободното движение на хора в ЕС. Прозвучаха различни мнения. Преобладаваше позитивното отношение към мигрантите. 
В изказвания бе изтъкнат приносът на мигрантите към икономиките на държавите, в които те пристигат, не като социални туристи, а за да работят и си плащат данъците.
Ренате Вебер, либерал от Румъния, заяви, че искането за взимане на пръстови отпечатъци на новопристигащите допълнително подклажда нетолерантността и ксенофобията. Подобно предложение беше направил германският евродепутат от ХДС Елмар Брок.
Депутатите от Румъния и България, чиито граждани от началото на годината могат да работят и живеят във всички страни на ЕС, се противопоставиха на аргументите на евроскептиците.
Българската евродепутатка Моника Панайотова подчерта, че прогнозираната вълна от мигранти от България и Румъния изобщо не се е състояла. "Нека не поставяме под заплаха това постижение на Европа", призова тя.
Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг защити правото на европейските граждани свободно да избират къде да живеят и работят. Вивиан Рединг  изтъкна, че това право няма да се ограничава и занапред, макар и да поражда отделни проблеми в някои британски или германски общини.
Данните от държавите-членки на ЕС по думите на Вивиан Рединг показвали, че от свободното движение на работната ръка има много повече икономически ползи, отколкото евентуални вреди. Тя посочи, че „съшествуващите правила за достъп до социални облаги предлагат достатъчно защита срещу измами”.
По информация в медии

снимка: Вивиан Рединг