КАЛЕЙДОСКОП

ЕС с нови насоки за социалните помощи за мигранти

27 януари 2014

 

Практическото ръководство цели да изясни концепцията за постоянното пребиваване
 
Европейският съюз издаде нови насоки за социалните помощи за мигрантите, навлизайки още повече в разгорещения дебат за злоупотребата със социалната система от чужденци, предаде ДПА.
 
Въпросът назря допълнително след отпадането от 1 януари на ограниченията за движение на работници от България и Румъния, което засили опасенията в много части от Западна Европа, отбелязва агенцията.
 
Практическото ръководство, подготвено от Европейската комисия, има за цел да изясни концепцията за постоянното пребиваване.
 
Концепцията ще помогне да се определи къде неработещият гражданин, който живее в държава-членка на ЕС, различна от родината му, може да кандидатства за социално осигуряване.
 
Подробно са включени критерии като семейно положение, продължителност на пребиваването, източници на доходи, вид заетост, къде въпросното лице плаща данъци и други.
 
"В законодателството на ЕС има ясни защитни механизми срещу злоупотреби със системите за социално подпомагане на други държави членки", заяви в съобщение еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.
 
"Насоките ще улеснят властите на страните членки при прилагането на практика на предпазните мерки, свързани с постоянното пребиваване", допълни Андор.
 
В информация в медии
 
http://btvnews.bg/article/svetut/es-s-novi-nasoki-za-sotsialnite-pomoshti-za-migranti.html
снимка: Ласло Андор