Предстоящи Събития

150-годишнината от смъртта на Димитър Стефанов Мутев отбелязват в Украйна

24 януари 2014

 

 
По инициатива на Генералното консулство на Република България в Одеса на 24 януари 2014 г. в гр. Болград ще бъде отбелязана 150-годишнината от смъртта на Димитър Стефанов Мутев.
 
Димитър Мутев е роден в Калофер,  завършва физико-математическия факултет на Ришельовския лицей. Специализира физика и естествени науки в Бон и Берлин.
 
Димитър Мутев е сред най-интелигентните български възрожденци. Доктор по философия, той е директор на Болградската гимназия в периода 1859-1864 г.
 
В 12.00 часа на 24 януари предстои откриване на надгробната плоча на възстановената могила на Димитър Мутев на гробището на г. Болград.
 
В 12.30 - 13.00 часа в църквата „Св.Митрофан” на гробището в г. Болград ще бъде отслужена литургия за упокой на душата на Димитър Мутев.
 
В 13.00 - 14.00 часа е организирано честване на Димитър Мутев под надслов: „Няма да угасне паметта на поколенията”, което ще се състои в актовата зала на Болградската гимназия „Г.С.Раковски”.
 
Организатори на проявата са Болградската районна администрация и Болградската гимназия Г.С.Раковски”, с финансовата подкрепа на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”.
 
 
В съобщение за медиите, изпратено от Информационния портал на българите в Украйна