КАЛЕЙДОСКОП

Свободното движение на хора в ЕС разисквано в Европарламента

20 януари 2014

 

Европейският парламент е обсъдил миналата седмица на сесията си в Страсбург темата за свободното движение на хора в ЕС. Прозвучали са различни мнения.

 

В изказванията са преобладавали положителните оценки за това основно право, както и за отпадането на ограниченията за наемане на българи и румънци на пазара на труда.

 

Ханес Свобода, председател на групата на социалистите и демократите (СД, Германия) е заявил, че "свободата на движение не е проблем, а решение. Крайнодесните сили надигат глас, но не предлагат решение", припомнил германският политик.

 

Тимъти Къркоуп (Европейски консерватори и реформисти, Великобритания) е посочил, че "държавите от ЕС са извлекли полза от миграцията. Изминали са десетки години от обособяването на свобода на движение, необходима е промяна. Не трябва да се дискриминират отделни националности".

 

Ребека Хармс (Зелени, Германия) е цитирала данни от своята родина за свободното движение, които показват, че притокът на мигранти не се отразява на местната социална система. „Дебатът в Германия показва, че се опитваме да вдигаме шум, не даваме най-добрия пример”, коментирала Хармс.

 

Марин льо Пен(Национален фронт, Франция) е определила равнищата на имиграцията като достигнали границите на търпимостта. Имиграцията водела до социален дъмпинг и яд на местните хора.

 

Хуан Агилар (СД, Испания) е определил като недопустимо да се твърди за масови злоупотреби със социалните системи в ЕС и да се стигматизират цели групи хора. „Недопустимо е да се насажда омраза. Сега е моментът да се хвърлим и да спасим европейската мечта”, заявил испанецът.

 

Еврокомисарят по разширяването Вивиан Рединг е заявила, че това право не подлежи на преговори и ЕК ще се погрижи така и да остане. От това право се възползвали 14 млн. граждани. Най-често те се премествали, за да работят.

 

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор е посочил, че ЕК наблюдавала процеса след отпадането на ограниченията за българите и румънците от 1 януари 2014 година. „Виждаме, че хората се преместват, за да работят и са повече икономически активни от местните жители, допринасят за икономиките на приемащите държави”, обобщил комисарят.

 

Ласло Андор е призовал манипулациите да бъдат избягвани. „Необходимо е да спазваме уважение помежду си и към договорите на ЕС. Няма нужда допълнително да нагнетяваме дебата, а да проявим солидарност, разбиране и сътрудничество”, казал Андор.

 

Впоследствие Европейският парламент гласува резолюция, с която призовава държавите-членки да спазват разпоредбите на договорите относно правилата за свободно движение в ЕС.

 

По информация за дебата в Европейския парламент, предложена от медиите