КАЛЕЙДОСКОП

Магията, наречена Коледа. Празнуват българи в Мадрид

20 януари 2014

 

„Тиха нощ, свята нощ“ с омайващото ухание на традиционните коледни ястия и сушени плодове,камбанен звън и една звезда, оповестяваща раждането на Христос...
Атмосфера, близка до приказка, в която се преплитат белобрад старец, джуджета, домашен уют и топлина. Безброй детски очи са вперили поглед в безкрайната небесна шир, очаквайки вълчебния звън на коледната шейна...Истински празник на светлина-магия, наречена Коледа!
В навечерието на този вълшебен ден, на 15 декември 2013, учениците от ПБНУ „Свети Иван Рилски“,Мадрид  и ПБНГ „Йордан Йовков“, Мадрид, посетиха работилницата на дядо Коледа, където имаха възможност да изработят сурвачка или коледна картичка.Техните творения бяха изложени в деня на коледното им тържество, което се състоя следващата неделя - 22 декември 2013.
На тържеството децата отправиха своите пожелания към родители и гости за здраве, късмет и ползотворна година. Под трепкащите пламъчета на свещите, те изпяха  вълнуващата „Молитва“ на Иван Вазов, пресъздадоха българските обичаи за Бъдни вечер и Коледа. Бурни аплодисменти предизвика танцът на снежинките и снежните човеци от детската градина, емоционални възгласи съпровождаха финалното изпълнение на сурвакарите.
 
С   песните и  танците си изпълнителите накараха присъстващите в залата да  отворят сърцата си и да станат с частица по-добри, да са по- смели в  мечтите и надеждите, да се изпълнят с щастие и топлина.
 
Добрият дядо Коледа, впечатлен и развълнуван от изпълненията на артисти и танцьори, раздаде на всички подаръци. Децата се отправиха към домовете си с подарък и за семейството - сурвачка или коледна картичка от изложбата.
 
Усмихнати и щастливи, с пожеланието „Весела Коледа и щастлива Нова година!“ деца и родители отнесоха в домовете си частица светлина и топлина.
 
Да си пожелаем всеки да пази в себе си детското и вярата в прекрасния утрешен ден! Да бъдем здрави, щастливи и добротворни!
 
Мария Горостанова
Ръководител на ПБНУ,,Св. Иван Рилски“, Мадрид