КАЛЕЙДОСКОП

Български клуб в Люксембург

16 януари 2014

 

Сънародниците се срещат и общуват помежду си в Люксембург благодарение на инициативи и дейности на клуба „Гайда”. Клубът е създаден към Културния център на европейските институции във Великото херцогство.
Центърът има много дейности и инициативи, които са в посока на общуването и запознаването на хората с различни култури и дестинации.
Чрез този клуб българите намират възможност не само да се събират и обменят мисли, но и да популяризират българската духовност и култура. Сред инициаторите са Мила Тодорова, Маргарита Георгиева, Бояна Стаменова и Чавдар Аладжов.
Организаторите говорят за клуба като за място, което „да е притегателен център за всички, които имат нужда от българския дух и култура” или желаят да се докоснат и преоткрият темперамента на Балканите.
В клуба има немалко българи, но също и поляк, австриец, унгарец, грък, французин, т.е. компанията е в известен смисъл и интернационална.
Сънародниците са създали свое интернет пространство, където споделят,за това което ги интересува. Там има полезна информация, обяви за работа, съвети към живеещите и работещите във Великото херцогство.
Любознателните могат да си общуват чрез предложения безплатен обмен на книги. Прочетената книга на български може да бъде заменена временно или завинаги за друга такава.
Сред завоеванията на клуба са концертните изяви и спектакли на известни имена на българската културна сцена – гостуване на големия български музикант – кавалджията Теодосий Спасов или звездата на българския театър Татяна Лолова със спектакъла „Дуенде”.
По информация в медии и интернет