КАЛЕЙДОСКОП

Коледно тържество в Грац, Австрия

07 януари 2014

 

На 07.12.2013 г. се проведе традиционното коледно тържество на Българско училище „Никола Вапцаров” в Грац. Тази година събитието, като за късмет, съвпадна с 104-тата годишнина от рождението на патрона на училнището.
Възпитаниците на школото бяха подготвили разнообразна и изпълнена със стари български традиции и обичаи програма.

Начало поставиха коледарите. С потропване на геги и „Стани нине, господине“ те приветстваха многобройната публика. Момите ги дариха с гевречета.
Програмата продължи със стихчета и коледни песни. Тя беше подготвена с много желание от страна на учениците. Помагаха им учителките им - по български език - Краси и по музика - Плами.

Аплодисметни получиха и двете гъдуларчета Ники и Диана, които освен солото „Седнало е Джоре дос“, акомпанираха и всички детски песнички.

За доброто настроение допринесе представянето на ансамбъла за народни танци. Извиха се Дайчово и Пайдушко хора. С това гостите бяха подканени да се включат в танците. По-късно залата отекна под звуците и ритмите на Дунавското хоро.

Голямата изненада за малчуганите, разбира се, беше появата на Дядо Коледа. Както си му е редът, Добрият старец поднесе подаръци на послушните деца, а те го зарадваха с още песни, усмивки и грейнали очи.


Елена Шарбанов, Грац, Австрия