Предстоящи Събития

Българска вечер в Париж

28 ноември 2013

 

Доц.д-р Леандър Литов разказва за ЦЕРН. Прожекция на филма „4% Вселена”

Картини с български фолклорни мотиви представя художничката Петя Илиева
Българското посолство във френската столица организира на 02.12.2013 г., 19.00 ч.,  вход с покани, Българска вечер, в която ще бъде представен документален филм, относно българското присъствие в Европейския център за ядрени изследвания(ЦЕРН), изнесена лекция и експонирана изложба с картини по мотиви от българския фолклор.
Прожекцията на филма „4% Вселена” ще бъде последвана от лекцията на доц.д-р Леандър Литов, физик, един от създателите на лентата.
Доц. Леандър Литов е специалист във физиката на ядрото и елементарните частици, чете лекции в СУ „Св.Кл.Охридски” в областта на квантовата физика и физиката на елементарните частици.
Известният български физик  е председател на борда на Институтите на RPC, CMS колаборацията, член на Европейската комисия за бъдещи ускорители ECFA и на Съвета на ЦЕРН.
Доц. Леандър Литов е ръководител на колектива от СУ „Св.Кл.Охридски”, участващ в изследванията, провеждани на Големия Адронен Колайдер.
Същата вечер предстои да бъде тържествено открита и изложба картини „Мотиви от българския фолклор”, представена от г-жа Петя Илиева.
Художничката има магистърска степен по живопис и естетика от Великотърновския университет, специализира реставрация на стенописи във Виена.
Петя Илиева има осъществени 13 самостоятелни изложби в България и Европа, участие в над 50 национални и международни изложби на пет континента.
Художничката е приготвила приятна изненада за българи и французи, за приятелите на България във Франция, за почитателите на фолклора и желаещите да се докоснат до българската духовност.
Вернисажът ще отмине, но творби на Петя Илиева, посветени на българския фолклор,  ще могат да бъдат видяни, забелязани, откривани и преоткривани и нататък във времето, и от най-различна публика – от сънародници, французи и гости на френската столица.
С подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина, картини на художничката, като винили, ще бъдат представени на оградата на българското посолство в Париж.