Предстоящи Събития

Седми фестивал „Изкуството на барока” в София

20 ноември 2013

 

В края на годината в столицата протича Седмото издание на фестивала „Изкуството на барока”. Инициатор на събитието е българската цигуларка Зефира Вълова, в сътрудничество с приятели.
Зефира Вълова живее и свири главно във Франция. Член е и концертмайстор на бароковия оркестър на Европейския съюз от 2008 г. Работила е с известни имена в света на старинната музика, като Ларс Улрих Мортенсон, Тон Коолман, Алексис Косенко и др. 
Фестивалът „Изкуството на барока“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 г. Реализира се в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата-2019г.
Във фестивалната програма са заявени концерти, предимно с музика на известни композитори, в изпълнение на български и чужди музиканти.  
На 20 ноември пред публиката ще излезе формацията „Амбасадьорс”. Предстои представянето на програмата: „Музика от френския кралски двор”. На 22 ноември, съгласно предварителната програма на фестивала, отново от „Амбасадьорс” следва да бъде представена и програмата „Вивалди”.
 В „Амбасадьорс”  влизат Андерс Далин(тенор), Алекси Косенко(флейта), Зефира Вълова(цигулка), Сесилия Кларес(цигулка), Роже Жуниен Баласк(цигулка), Димитър Олшевски( виола), Мачей Лукашук(виолончело), Матю Бутину(клавесин).
В концерта  „Музика от френския кралски двор” ще прозвучат произведения на Мишел Корет, Жан Франсоа Рамо, Жан Мари Льоклер. Концертът ще се състои 20 ноември 2013 г. /сряда/, 19.30 часа, в Концертната зала на Националното Музикално училище "Л.Пипков", ул. Оборище, № 17.