ПОСТИЖЕНИЯ

Фестивалът „Изкуството на Барока”

20 ноември 2013

 

Всеки фестивал е празник за ума и душата. Фестивалният афиш включва много и най-различни прояви. Фестивалът, който представя барока в музиката не е изключение от правилото: предлага се разнообразие от композитори, както и представяне на много изпълнители.
Фестивалът „Изкуството на барока“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 г. Осъществява се в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата-2019г.
 
През есента в столицата се провежда седмото издание на фестивала. Проявата е инициирана от българската цигуларка Зефира Вълова. Сънародничката ни живее и предлага музика във Франция. Събира приятели, съмишленици, популяризира класическата музика…
Новото издание на феста дори предлага и една програма, в която музиката ще ни води - от стил към стил, и от Средновековие – през Ренесанса – към епохата на Барока, като ще звучат …френски гайди. Франсоа Лазаревич ще запознае ценители и почитатели със звучността на най-различни гайди – боха, средновековна, ренесансова, бароков мюзет, шабрет...
Откриването на фестивала е със сонати, с програмата „Бах в Берлин”. Сонатите са за флейта и цигулка и басо континуо. Изпълнителите на първия концерт от програмата на фестивала „Изкуството на Барока” са Алекси Косенко(флейта), Зефира Вълова(цигулка), Гулдим Чои(виолончело), Жан Рондо(клавесин).
Зефира е в първия концерт, с който се открива фестивалът. Зефира е на сцената и в последния, с който се закрива фестивалът. На финала ще звучат произведения на Вивалди.
Концертите от фестивалния афиш са разпръснати в два месеца от календара - основно те са през октомври и ноември. Който и от тях да бъде посетен – винаги ще има по нещо интересно като композитори, съставена програма и изпълнители на музикална класика.
Много от концертите са предложени да се състоят в Софийския университет. Това предполага те да бъдат посетени от младежка публика. Организаторите са заложили на младежката аудитория за популяризирането на музикалната класика.
Рокът, поп-фолкът, джазът, ако щете,  определено или разбираемо заемат по-значимо място в музикалния кръгозор на младия човек днес. Класиката обаче носи спокойствие и хармония, а те определено са много важни в динамичния и напрегнат делник на младия човек.
Младите… са настроени повече да слушат рок енд рол. Слушат и прогресив рок, и хард рок, и хеви метъл… Слушат и симфоничен рок, и Джетро Тал, и Алан Парсънс Проджект, и Ян Гарбарек, и Марк Кнофлер, и Пако де Лусия, и Ал ди Меола, гостували и у нас. Иска ни се на младите хора да им остава повече време и за музикална класика. Цигуларят Васко Василев покорява най-разнообразна публика с концертните програми, които предлага. 
Програмата на фестивала залага на голямо разнообразие от представени композитори: включва концерти, в които ще прозвучат произведения  на Вивалди, Бах, Льоклер, Корели.
Организаторите са се погрижили във фестивала да има представително международно участие - изпълнители от Франция, Италия, Дания, Швеция.
Участващите музиканти присъстват на челно място в афишите на европейски фестивали за старинна музика. Това  разбираме от информацията за тях, предложена от самите организатори на фестивала.
Казахме, че този фестивал е иницииран от Зефира Вълова, но коя е тя? Зефира Вълова е завършила НМА „Панчо Владигеров” в класовете на проф.Йосиф Радионов и Стойка Миланова. Насочва се към изпълнение на бароков, класически и романтичен репертоар.  
Концертната дейност на цигуларката в България е свързана с камерен оркестър „Орфей”(2001-2003). По-късно участва в оркестъра на „Класик ФМ радио”(2003-2008).
От няколко години Зефира е във Франция. Член е и концертмайстор на бароковия оркестър на Европейския съюз от 2008 г. Работила е с известни имена в света на старинната музика, като Ларс Улрих Мортенсон, Тон Коолман, Алексис Косенко и др.
Зефира е регулярен член на различни ансамбли за музикална класика във Франция, Белгия и Нидерландия. Като камерен изпълнител музикантката изнася  концерти на сцената на редица престижни фестивали в Утрехт, Потсдам, Барселона, Брюксел, Брюж. Репертоарът й включва произведения на Люли, Купрен, Хендел, Телеман, К.Ф.Е.Бах, Бетовен.
В Софийския фест „Изкуството на Барока” Зефира Вълова се представя в програмата и в концерта на ансамбъл „Амбасадьорс”. Формацията предлага на публиката музика от френския кралски двор. Тази програма е от заключителните акорди на фестивала, заявена е за 20 ноември. Ансамбълът е международен оркестър с музикален директор Алексис Косенко(Франция).
В изпълнение на„Амбасадьорс” на софийска сцена ще прозвучат произведения на Мишел Корет, Жан Франсоа Рамо, Жан Мари Льоклер, представени от Андерс Далин(тенор), Алекси Косенко(флейта), Зефира Вълова(цигулка), Сесилия Кларес(цигулка), Роже Жуниен Баласк(цигулка), Димитър Олшевски( виола), Мачей Лукашук(виолончело), Матю Бутину(клавесин).
Последният концерт в обявената от организаторите програма е посветен на големия композитор Вивалди. Изпълнителите са отново "Амбасадьорс".
В брошурата, която информира за новото издание на феста, намираме и "малка" закачка: къде е Моцарт днес!? Моцарт бил важен фактор в съвременната икономика: за него се снимат филми, с неговото име се продават бонбони, музиката му е разпространена в психотерапевтични и операционни зали по препоръка на учените–медици, ни намигват шеговито през текста организаторите на феста. 
Значим музикален фестивал едва ли би пропуснал да предложи вечер, специално посветена на Моцарт. В този смисъл и фестивалът "Изкуството на барока" в София не ни изненадва: и в него също има програма, озаглавена „Моцарт и фортепианото”, която на почитателите на класическата музика поднася Василий Илисавский.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”