КАЛЕЙДОСКОП

Кръстиха улица във Вашингтон на Димитър Пешев

14 ноември 2013

 

Причината са заслугите му за спасяването на българските евреи през Втората световна война
Улица в столицата на САЩ Вашингтон бе наречена на името на българския парламентарист Димитър Пешев. Причината са заслугите му за спасяването на българските евреи през Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.
Улицата е пред българското посолство в квартала "Дюпон съркъл". Тържественото й преименуване на площад "Димитър Пешев“ стана на тържествена церемония вчера следобед.
Председателят на 25-ото Народно събрание Пешев публично протестира срещу подготвяното депортиране на българските евреи за нацистки концлагери, посочва АП.
Депортацията е отменена и евреите са пратени в трудови лагери, но не са предадени на нацистите.
Инициатор на улица Димитър Пешев е американският гражданин с еврейски произход Нийл Глик…
"Ако имаше по един Димитър Пешев във всяка една страна по време на Втората световна война, нямаше да има Холокост“, заяви Глик на публична церемония в българското посолство в града, цитира Си Би Ес.
При посещение в София през 1994 година Нийл Глик се запознава с личността на Димитър Пешев и ролята му за спасяването на българските евреи и решава, че най-малкото, което може да направи, е да има „зелена табела с името му" във Вашингтон.
Предложението за именуване на кръстовището на Димитър Пешев е внесено в Градския съвет на Окръг Колумбия на 15 януари 2013 година.
Предложението привлече обществения интерес в САЩ след публикация на Асошиейтед Прес, дала публичност на критичното мнение на представител на Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон към начина, по който България представя действията на правителството по време на Втората световна война и съдбата на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия.
Първото гласуване на проектозакона беше на 18 юни, а финалното на 10 юли, при което Градският съвет на Окръг Колумбия го прие с единодушие.
На 31 юли кметът на федералната столица Винсент Грей подписа т.нар. Dimitar Peshev Plaza Act.
Източник: БТА, Си Би Ес    
http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/krystiha-ulica-vyv-vashington-na-bylgarina-dimityr-peshev-5998296
На снимката: бюст-паметник на Димитър Пешев в градинката на църквата "Св. Георги" в София   Източник: БГНЕС