КАЛЕЙДОСКОП

Българското училище в Берлин

12 ноември 2013

 

 
Във в.Аз Буки” излезе публикация за българското училище в Берлин. В материала кратко се съобщава, че училището има интересна история, колоритно настоятелство. Държавата го издържала през периода 1966-1991 г.
 
След 1991 г. училището продължава развитието си. Занятията се провеждат в една от сградите на дипломатическия комплекс.
 
През 1990 г. е учредена неправителствена организация, която се наема за запази училището. Днес то се издържа от таксите, които се събират за заниманията, се посочва в материала.
 
Начело на настоятелството е германка - г-жа Карина Бохе, омъжена за българин. Г-жа Бохе радее за каузата, научила е български.
 
Създадени са условия занятия да се провеждат през цялата седмица. Вечерите са пълни с деца на сънародници, пожелали да научат не само езика, но и родните култура и традиции, се съобщава също така в „Аз Буки”.
 
В края на миналата учебна година свидетелства са получили 88 ученици, трима от които абитуриенти. Тази есен в клас са влезли 92 деца, на които 6 учители преподават български език и литература, история и география на България.
 
Въпреки че натоварването в немските училища е голямо, не отслабва с всеки по-горен клас интересът към изучаването на роден език, малко са отказалите се, разбираме от материала.
 
В училището не са привърженици питомците им да държат матури. Преподавателите обясняват, че не се среща голям интерес за продължаване на образованието в България.
 
Мотивът на учениците да ходят на занятия е да изучават културата и традициите на нашата нация, поясняват преподавателите.
 
В материал за училището в Берлин, публикуван във в.”Аз Буки” бр.45, 2013 г.
Снимка: Българското училище в Берлин