КАЛЕЙДОСКОП

Денят на народните будители в Барселона

07 ноември 2013

 

В българския празничен календар има много празници, но един от най-светлите е Денят на народните будители. На 1 ноември почитаме многобройните просветители и книжовници, които са създавали, съхранявали и разпространявали духовните ценности и културното самосъзнание на българите.
В рамките на един учебен час учениците от българското училище в Барселона се пренесоха в атмосферата на празника. По класове, с аудиовизуални презентации, децата си спомниха за великото дело на Паисий, Кирил и Методий и техните последователи, за Левски , Ботев, Вазов, Л.Каравелов, Д.Чинтулов, П.Берон и много други. С интерес слушаха увлекателния разказ на Илиана Дъбова, тяхна учителка по история.
Най-малките за пръв път чуха защо наричаме тези бележити българи будители, защо първият буквар е наречен „рибен“. Прочетохме „добрите съвети“ от тази мъдра книга защото и в днешно време мъдростта е ценна. Поставихме им задача да оцветят ликовете на светите братя Кирил и Методий.
Всички станаха съпричастни с едно далечно време, в което будителите самоотвержено са будили българския дух и са повдигали националната гордост.
Нашата училищна общност търси връзката на младото поколение с историческото и културното наследство. Изучаваме постиженията на българската култура.
Изпълнени сме с надежда за по-добро бъдеще, като опазваме и обогатяваме българската духовност!
Стоянка Колева
Българско училище „Св.св. Кирил и Методий“ – Барселона, Испания