КАЛЕЙДОСКОП

Денят на българските будители в Буенос Айрес

06 ноември 2013

 

На  03 ноември т.г. Посолството на България в Буенос Айрес участва в отбелязването на Деня на българските будители заедно със сдружението “Български творци”.

В сдружението „Български творци” участват дейци в различни сфери на изкуството: Алфредо Отеро – композитор, Йордан Йорданов – скулптор, Кристина Йорданова - изобразително изкуство, Леонардо Илиефф – архитект, Огнян Колев – иконописец, Силвия Жотефф – певица, Снежана Захариева – пианист, Цветан Събев – китарист, Хилда Колев – писател и литературен критик. Сдружението желае чрез изкуството да намери своето място в културния живот на българите в Аржентина.
Празникът по случай Деня на българските будители е конкретният повод за състоялата се втора среща на “Български творци” с представители на Посолството, след като първата се проведе на 23 септември т.г.  Целта на срещата беше посланикът на Република България, г-н Максим Гайтанджиев, да се запознае с приоритетите на сдружението.
Голяма част от творците в сдружението са потомци на българи. Те искрено желаят да пропагандират българската култура и история.  
На тържеството по случай Деня на българските будители присъства г-н Стоян Михайлов от Посолството на Република България в Република Аржентина. Той приветства инициативата и новото сдружение, чиято дейност ще обогати  културния живот на българската общност в Буенос Айрес.
Информацията е изпратена от посолството на Република България в Република Аржентина