ПОСТИЖЕНИЯ

Две изложби покрай фестивал с препратка към магията на киното

29 октомври 2013

 

Благородните инициативи на сънародниците ни по света се развиват и набират скорост. Организирането на фестивали – било на класическата музика, било кинофестивали - са от най-ярките сред тях.
В различните изкуства се осъществяват фестивали, които представят програми, интересни за различни хора.
Няколко издания има вече кинофестивалът So independent, реализиран в България, с подкрепата на фондация „Америка за България”.
Тазгодишното издание не е сменило нито организатора Жана Караиванова, която живее в Ню Йорк и София, нито партньорите.
Жана Караиванова е известна с това, че е инициирала фестивала на българското кино в Ню Йорк, който вече има няколко издания. Паралелно с реализирането на този значим културен форум за българската общност в Ню Йорк, тя се е ангажирала с фестивал на независимото американско кино в България.
Разбира се, всеки фестивал е интересен с програмата, а So independent  представя селектирани над 40 игрални, документални и късометражни филма.
Продукцията на независимото американско кино заслужава уважение. Тя ни насочва към интересни сюжети, по-годни за интерпретация, и размисъл постфактум, да кажем, отколкото част от суперскъпата продукция на митичния Холувуд, ориентирана към използвани клишета, звезди в кадър и големия бизнес.
Фестивалът този път предлага и две съпътстващи изложби, които представят творчеството на двама сънародници, успяли в Холивуд: Владимир Тодоров и Любомир Христов.
Любителите на визуални ефекти могат чрез изложби да се запознаят с творческите находки, постижения, успехи на свръх  талантливи българи, работещи дори за продукции на знаменитости в световното кино като Робърт Земекис.
Владимир Тодоров е работил за престижни кинопродукции като "Хари Потър", "Хрониките на Нарния", "Матрицата". Създава  визията на герои в тези филми.
Владимир Тодоров е учил анимация в НАТФИЗ, после практикува в студио на Спилбърг в Лондон. Участва в създаването на филмите "Американска приказка" 2,We’re Back, Balto, разбираме също така от медии.
Кариерата му се развива устремно, след като става част от екипа на Sony Pictures Imageworks в Лос Анджелис. Той е част е от екипите, направили "Стюарт Литъл", "Хари Потър и философският камък".
По-късно Владимир Тодоров  работи с известния режисьор Робърт Земекис, като супервайзър за дизайна на героите във филма "Полярен експрес“, а също така и във филмите "Беоулф“ ,"Майло на Марс“ и "Коледна песен“, припомнят публикации.  Изложбата е подредена в клуб "Мото" (ул. "Аксаков" 18).
В дните на фестивала So independent e заявена и друга изложба, свързана с предложено от Любомир Христов, който също се реализира в Холивуд. Специализирал се е в рисуване на ефекти за филми.
Любомир Христов е завършил анимационна режисура в НАТФИЗ. Преди да отпътува през Океана, се озовава в Англия.
Талантливият сънародник работи като художник постановчик и дизайнер на специални ефекти на филми като “Армагедон”, “Мисия невъзможна” - 1 и 2, “Отмъстителите” и др…

Всички тези филми са широко известни както на претенционзния, така и на по- непретенциозния зрител. Тайна остава българското присъствие в реализацията им.
И в този смисъл, изложбите са полезни, за да покажат на публиката творческите търсения и постижения на наши сънародници, потърсили реализация в чужбина, чието признание е видимо, само с включването им в екипите и то е много значимо.
Колко „видима” е работата им? Любомир Христов описва своята така: участвам в предпродукцията, подготвям 10-15 варианта, обяснявам кое как може да се промени.
В работата си той посещава снимачната площадка, за да инспектира дали всичко технически е „о кей”, за да бъде сигурен екипът в правилното заснемане.
Любомир Христов е част от екип, който се занимава с концепции, дизайн, произвеждане на определен пакет от сцени.
Покрай кариерата на двамата професионалисти, човек се замисля колко сложен е процесът на изработване на качествен продукт: колко важна е работата в екип. По-малко се замисля за друго – колко много компютърът и новите технологии променят киното и дали и как специалните ефекти изграждат…през 21 век магията на киното?
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”