КАЛЕЙДОСКОП

Представяне на България в Буенос Айрес

28 октомври 2013

 

На 19-ти октомври в Буенос Айрес бе прожектиран документалния филм "Bulgaria Tierra mágica" (“България – магическа земя”). Филмът бе представен на събралите се от Асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес, която е и негов създател.
«България-магическа земя» е едночасов филмов разказ за България: природни красоти, древна култура, гостоприемно море. Зрителят се докосва до удивителна палитра от народни празници и традиции, пъстри национални костюми и уникален фолклор.
Прожекцията бе осъществена в клуба на асоциацията в столичния квартал Сан Телмо. На прожекцията присъстваха българи от последната емигрантска вълна, българи, учещи или работещи в Аржентина, а така също аржентинци – деца и внуци на българи. На поканата се отзоваха и представители на Аржентино-българската фондация от Буенос Айрес.
След финалните надписи, последвани от бурни ръкопляскания, срещата продължи с обсъждане на филма. В уютната атмосфера на клуба разговорите се водеха и на двата езика – български и испански, а темата бе една - удоволствието да се докоснеш, макар и виртуално, до Родината.
Тези, които още не познават България, свързваха отделни картини от видяното с разказите на техните родители, баби и дядовци.
Някои си припомняха с вълнение нашенски традиции, спазвани дори на чужда земя, позабравени имена на български селища, имена на роднини и близки. За някои от присъстващите събирането беше повод да разсъждават върху планирането на бъдещо пътуване до Родината.
Сърдечната среща продължи до късно вечерта с обещания за нови инициативи и съвместни прояви, свързани с популяризирането на България в тази част на света.
Информацията е изпратена от г-жа Ася Иванова – асоциация «Българите», Буенос Айрес, Аржентина