КАЛЕЙДОСКОП

"Дойче веле": Димитър Гочев e от най-големите режисьори в германския театър...

21 октомври 2013

 

Почина театралният режисьор Димитър Гочев. 70-годишният български творец беше едно от най-големите имена в германския театър. Театралната критика в Германия на два пъти (1991 и 2005) го избира за режисьор на годината.
 
Митко.
Чувстваше се малко нелепо в ролята си на звезда - с последователи и фенове, с награди и като главен герой на монографии. Интересуваше го само театърът. Всъщност - само хората. Хората, от които живее театърът. Техните мозъци и тела. Хората, които правят театъра. Неговата трупа.
 
Митко.
 Гореше свещта от двата края. Живееше с театъра, живееше в театъра. Когато се налагаше, говореше за театъра, но най-вече го правеше. Правеше го от хора, правеше го с хора.
 
Митко.
Митко и театърът. Митко и хората.
 Утре вестниците ще пишат много за Митко. За постановките и наградите. За скандалите. За пъпната му връзка с Хайнер Мюлер. За уискито и цигарите. За огромното му сърце. За трупата му, за приятелите и семейството му. За Първомай, за жилавата му българска идентичност. И ще го качат на пиедестал. Не че не му се полага. Полага му се повече, отколкото на мнозина други. Но той не искаше това. Той искаше хората. Така и умря: препълнен с хора, препълнен с театър.
 
Митко.
 Ще липсваш на хората, Митко.
 
Публикува се по:
http://www.dw.de/почина-режисьорът-димитър-гочев/a-17170503
 
Параскева Джукелова: Германия силно ще страда за Димитър Гочев
Димитър Гочев това е един велик режисьор. Немският театър със сигурност ще страда повече от България, защото през последните години той твореше там и получи редица награди, сподели актрисата Параскева Джукелова в предаването "Преди обед" на bTV.
 
По време на участието си в сутрешния блок актрисата коментира и някои изказвания на Гочев.
 
Той казва, че най-хубавите му години са били 10-те години, когато е работил в България, особено във Враца. Това е бил един период, в който много са го забранявали и в същото време е работил с изключителна енергия.
 
Гочев споменава, че 1985 година го канят да отиде в Германия, защото той е завършил театър в Германия. Режисьорът казва: "Аз бях решил за себе си, че искам да свърша в канавката като един неразбран режисьор, алкохолик, обаче като разбрах, че Хаймлер Мюлер в следващите 100 години няма да бъде поставян в България, реших, че ще отида все пак в Германия".
 
"Един великолепен режисьор", заключи актрисата в памет на Димитър Гочев, който почина вчера в Берлин.
 
Публикува се по:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2383466