ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

България (мл.) в четворката на най-силните на планетата в Бразилия

17 октомври 2013

 

Всеки български успех в колективните спортове на Олимпиада или на Световно първенство е изключително събитие. Не са толкова много те в историята на българския спорт през годините.
На последните Олимпийски игри в Лондон 2012 в колективните спортове очакванията ни за силно представяне бяха свързани с отборите ни по волейбол(мъже) и художествена гимнастика(ансамбли). И волейболистите наистина много ни зарадваха с представянето си там.
Дълго ще се помни постижението – четвърти на Олимпиада. Оставихме зад нас и олимпийския шампион от Пекин 2008 - САЩ, и победителя от Световна лига 2012 - Полша, и европейския шампион от Евро 2011 - Сърбия…
Тези дни основание да си спомним за този изключителен резултат ни даде…и младежкият държавен тим по волейбол. През 2013 г. България се класира четвърта на планетата и на световното първенство по волейбол за младежи до 23 г., проведено в Уберландия, Бразилия. 
И кой знае, може би, след няколко години, Пенчев, Желязков, Йорданов, Рагин, най-силните в отбора на България на турнира в Бразилия през 2013 г., ще са също толкова любими и популярни сред родната публика, колкото са сега, примерно,  Казийски, Соколов, Алексиев, Георги и Валентин Братоеви, Салпаров и компания.
Надяваме се през 2014 г. и Казийски пак да заиграе в националния тим. Ако това се случи, определено ще е от голяма полза за състава. Иска ни сe и друго - младежите ни устремно да вървят нагоре в израстването в класа и влизат по-често и в стартовите състави на клубните тимове, в които играят през сезона.
Нека да кажем и няколко думи, като интерпретация на постигнатото в Бразилия: 4 място в света! Първо, защото успехът е извоюван в спорт, в който имаме традиции: справка - постигнатото от мъжкия национален отбор на България по волейбол и през 2012 г., и през 2013 г.
Второ, успехът ни идва в спорт, където ние сме от законодателите на модата: 8-те в рейтинга на световната федерация по волейбол се класират….в турнир пред изпреварващи ги в рейтинга отбори.
И на „Световна лига 2013”, на финалите, състояли се в Аржентина, и на турнира „Евро 2013”, състоял се през септември в Полша и Дания, мъжкият национален отбор на България се класира 4-и. И в двата турнира…най-значимите за отбора турнири през сезона, България влезе във финалната четворка на най-големите.
Трето, постижението на младежите идва да ни убеди, че се печели не от и благодарение на схемата, с режисиран някак-си жребий за отборите в групата, по пътя към финалите, а от игра – при това игра, предложена на изключително високо ниво и в поредица от срещи.
В Бразилия младежките национали трябваше да изиграят решителния мач за влизане във финала на схемата на турнира именно в последния мач в групата, на 11 октомври,  срещу директния съперник за място на финалите – Аржентина.
Победата срещу Аржентина в Бразилия дойде с 3:1(21:16, 16:21, 21:14,21:13). Постигнат бе много категоричен успех срещу много силен противник, особено като оценим преднината в точките в третия и четвъртия гейм, на практика решаващи за крайния резултат.
На скептици, които разсъждават все в контекста „да, ама не”, предлагаме следната гледна точка: виж директно … статистиката от изиграните мачове – забележи кой как стига до крайния успех в срещата. И си даваш ясен и точен отговор: на финала играха най-силните в турнира.
Особено внимание заслужава резултатът от предходен мач в „нашата” група: Аржентина-Бразилия 2:3(21:19,21:16, 20:22,17:21,17:19)! Подобен мач, не само, че дълго се помни, и не се забравя, но дни наред си остава сигурно и топ-събитие, без значение как протича турнирът насетне…
В този турнир Бразилия спечели титлата. Победи трудно във финала играещата много силно в този турнир Сърбия с 3:2(29:27,15:21, 21:17, 19:21, 15:13). И този мач си е топ-събитие. Резултатите в отделните геймове показват изключителната битка на площадката и класата на двата тима.
В малкия финал България отстъпи на Русия 1:3(24:22, 20:22,25:27, 15:21) Три от геймовете (!) приключиха в допълнителни точки…и след 21-ата, която не се оказа последната в гейма. Това определено говори за разигралата се  много оспорвана спортна битка на площадката. Русия има световна титла за младежи от първенството на планетата през 2011 г.
Съотношението в спечелените точки в отделните геймове пък сочи недвусмислено  колко изравнени са силите на топ-тимовете в света, колко стойностен волейбол се играе, какъв силен характер показват младите спортисти по време на спортните сблъсъци. Казаното се отнася и за четирите тима, достойни противници в двата финала на 13 октомври – както за Бразилия и Сърбия, също и за България и Русия.
Младите български национали ни накараха да се почувстваме радостни и горди, заради това, че играят до последна точка, че водят голяма битка във всеки гейм. Реално, и най-силните в този спорт се съобразяват с тях. Естествено, мач с мач не си приличат – има върхови моменти и слабости, които провалят тимовете, понякога, но това е друга тема.
В мача на България срещу Аржентина на площадката блестяха Николай Пенчев(12 точки) и Златан Йорданов(12) в атаката, силно се представяха на блокада Красимир Георгиев (5) и Венцислав Рагин(4).
В мача на България срещу Русия от възпитаниците на треньора Драган Иванов класа и качества показаха Жани Желязков(17), Златан Йорданов(15), Николай Пенчев(7), Венцислав Рагин(5).
Анастасиевич в състава на Сърбия, Лукарели в състава на Бразилия, Николай Пенчев в състава на България са не само изгряващи звезди от екстра класа и за тази възраст. Те влизат и в държавния тим №1, и треньорите  разчитат на тях, за да променят хода на отделна среща.
Младите български спортисти много ни зарадваха и ни вдъхнаха увереност – били сме, сега сме и утре ще сме все от законодателите на модата в този красив и много обичан от публиката спорт.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”