КАЛЕЙДОСКОП

Гала-концерт на отборите от Бесарабска лига „КВН” в Одеса

17 октомври 2013

 

 
С Гала концерт в Одеса през октомври започват проявите, организирани в рамките на инициативата Младежка лига „КВН” – Клуб на веселите и находчивите. На сцената излизат отбори, представили се в първите три сезона на лигата.
 
Тази инициатива е изключително популярна сред младите българи в региона на Одеса. По замисъл предполага младежко творчество, гъвкав ум, служи за лаборатория на идеи и теми, които са бъдат интерпретирани.
 
Младежкото състезание като формат е познато от телевизионния ефир. Дълги години то е популярно в Русия и държавите от ОНД, събира милиони пред екрана.
 
КВН има дълга история, познато е от преди близо 40-50 години, и от друго време, когато границата на преминаване към друг и различен език на самоизразяване, различен от кратко, лаконично съобщаване на новина, е проблем.
 
Състезанието е познато от време, когато разликата между закачка, остра реплика или сатира е въпрос с повишена трудност: кога и как мога или не мога да си позволя и това.
 
В годините на демокрацията много университети възприемат този формат, създават свои отбори и организират състезание на университетско и регионално ниво. Водещо в проявата остава младежкото творчество, находчивостта и остроумието.
 
Днес острата реплика, закачката с контекст по-лесно се казват и споделят. Свободата на самоизразяване е повсеместна и желана в обществото.
 
С тази инициатива се търсят формати и конкретни проекти, които да бъдат интересни и на по-широка аудитория. Координаторът на инициативата Петър Дудуш споделя, че това събитие е най-очакваното от младите хора в региона.
 
Петър Дудуш съобщава, че през ноември предстои четвърти сезон на младежкото състезание. Гала-концертът , според него, дава кураж и творчески импулс на тези, които все още не са излизали на сцената да се изявят.
 
Включването на младите българи в проявата е възможност да се активизира общуването помежду им, да се постави ударение върху споделянето, разискването, интерпретирането на български език.
 
Събитието се организира от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”, с председател г-н Юрий Граматик и в сътрудничество с българския младежки клуб „Актив”- Одеса.
 
Инициативата има конкурсен характер. В първия сезон победи отборът „Троянски коне” от с.Нови Трояни (Болградски регион), във втория – отборът „Дивитлийски гламур” от с.Делени(Арцизски район), в третия - отборът „Супер Троенци”.
 
Всеки от участващите печели симпатиите на благодарната публика, която се забавлява, развлича, вероятно и размисля за едно и друго, която съпреживява скечове, подготвени от младите хора.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
Използвани са новини, изпратени от „Информационен портал на българите в Украйна”, Одеса
 
 
Снимка: КВН в Одеса, архив