КАЛЕЙДОСКОП

Детско студио „Телевизионери” в Чикаго с ново студио

15 октомври 2013

 

ДЕТСКО СТУДИО “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“ – ЧИКАГО
ОТ ДЕЦАТА, С ДЕЦАТА, ЗА ДЕЦАТА –
С ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И С ЛЮБОВ
Творческа работилница за детското въображение – може и така да се изрази дейността на една от най-младите организации в Чикаго, посветена на децата от българската общност – не само във ветровития град, не само в САЩ, но и навсякъде, където те живеят.
Детско студио “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“ има вече свое лице – очарователно, усмихнато, завладяващо. Макар ненавършило още годинка, едва прохождащо, то получава широка обществена популярност. Държавната агенция за българите в чужбина е първата официална държавна институция, подкрепила идеите, амбициите и въодушевлението на екипа на студиото и обявила желанието си за сътрудничество. Асоциацията на българските учители в чужбина също приветства тази оригинална детска изява и подава ръка за сътрудничество. Българското училище “Джон Атанасов“ в Чикаго предоставя първоначалната база за дейността на “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“-те и основния екип, с който те стартират. Танцов ансамбъл „Верея“ също подпомага детското студио с материалната си база. Първи, повярвали в бъдещето на тази кауза и предоставили финансова помощ, са съдружниците на Транспортна компания „S & T” Чикаго. Благодарение на отзивчивостта на компютърния специалист Александър Божилов, “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“ имат вече свой Уебсайт. А до края на септември ще разполагат и с истинско студио, където ще могат да подготвят и излъчват своите записи и видеоматериали.
От различни места на Америка и Европа деца и възрастни от българската общност се свързват с “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“-те, неспестявайки ласкави думи и поздравления за сътвореното. А то не е никак малко! И няма да звучи пресилено твърдението, че това е първото по рода си и уникално с идеите си студио, където се дава изява на детското въображение в медийната сфера. Където думата имат децата – да творят в динамична среда, да се вдъхновяват помежду си с нестандартни идеи, да разказват за себе си и за интересни събития от местата, където живеят, да боравят със съвременна видео и аудиотехника. И още много! Всичко това е синтезирано в мотото на Детско студио “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“ – “От децата, с децата, за децата – с професионализъм и с любов“.
Много скоро след старта на “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“ на 1 декември 2012 година, дейността на малките ентусиасти е забелязана и отразена – от български медии и журналисти в България и извън нея, от представители на различни организации на българските общности, от български училища в страната и в чужбина. Осъществени са срещи и се предвижда сътрудничество с Професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“ – София, Национално училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова“ – Стара Загора и български училища в Испания, Англия и САЩ.
Студиото има вече свои медийни партньори в лицето на ТВ “Скат“ – Предаването “Облаче ле, бяло“, Радио “Татковина“, Студентска ТВ “Алма Матер“ към Журналистическия факултет на СУ – София, Кабелна ТВ – Велинград, вестник “Аз Буки“, вестник “България“ в Чикаго, електронния портал “ЕВРОЧИКАГО“. БНТ и други телевизии в родината ползват материали на Детско студио “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“, публикувани на страницата във Facebook и в YouTub, за да разкажат за разнообразната творческа дейност на децата от Чикаго. Проведени са срещи и обсъдени идеи за бъдещо сътрудничество с журналисти от екипа за детски предавания към Програма “Христо Ботев“ на БНР.
Интересът към изявите на малките репортери, оператори, сценаристи   продължава да расте. След първите несигурни стъпки, след първите неточно, но оригинално изречени думи, идва времето на увереност и стабилност – от наученото, от постигнатото, от потенциала на всеки  участник в екипа, от амбицията да се вдига нивото на сътвореното – с професионализъм и с любов!
Рубриката “Видео-поща“ предоставя възможност на всички наши приятели и почитатели, които искат да популяризират дейността си, да го направят, използвайки ефира на Детско студио “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“.
Септември е. Стартира новата учебна година – за българските деца в родината и извън нея. Стартира и втората поредна година от дейността на малките “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“ в Чикаго. Станете част от нас – ако желаете да дадете шанс на своята креативност и откривателски дух!
Може да се свържете с нас по всяко време на Email:televisionery@gmail.com
Facebook: Детско студио “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“
Website: www.televisionerite.com/
Детско студио “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“ - Чикаго