КАЛЕЙДОСКОП

Обучението по роден език в Атина и на о.Крит

15 октомври 2013

 

Откриване на новата учебна година в българските неделни училища в градовете Атина, Патра и Ханя, остров Крит
 
На 22.09.2013 г. в Атина, Гърция за десета поредна година тържествено откри врати българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Около 50 родители и други наши съграждани дойдоха да отбележат това важно събитие.
 
Сред поканените официални гости на церемонията бяха представители на посолството, приятели на училището, както и журналисти от българските вестници, излизащи в гръцката столица.
 
Директорът на училището г-жа Д.Тодорова отправи приветствено слово. По традиция лисна вода от менче със здравец за здраве и успех на всички деца.
 
Учениците изнесоха кратка художествена програма. Поздравиха първолаците с „добре дошли” и им предадоха своите буквари и ключа от училището. Учителките посрещнаха своите ученици с питка и мед.
 
През настоящата учебна година в училището ще се учат 188 деца, разпределени от първи до дванадесети клас. Те ще изучават български език и литература, история и география на България под ръководството на правоспособни учители. Най-малките ще посещават предучилищната група.
 
На 29.09.2013 г. тържествено бе отбелязано откриването на учебната 2013-2014 г. в българското неделно училище в гр. Патра. В неговите класни стаи на четмо и писмо ще се учат 21 ученика от първи до седми клас.
 
Тържествено посрещнаха своите ученици също българските неделни училища „Паисий Хилендарски“ - Атина и „Преподобний Паисий Хилендарски“ в Хания, остров Крит.
 
Информацията е изпратена от посолството на Република България в Гърция