ПОСТИЖЕНИЯ

„Канев център” в Русе - една сбъдната мечта

15 октомври 2013

 

Свикнахме с акции, кампании, дарения. Правят се и в България. Правят се от неправителствени сдружения, медии, видни българи. Всички те са насочени към благородна кауза и заради  благотворителност.
Свикнахме и с това, че емигрантите влагат пари в националните икономики. Така е по света, така е и у нас. Парите им се връщат в националната икономика по различен начин, вложени в потребление, имоти и услуги.
Стотици милиони евра на нашите емигранти всяка календарна година реално са инвестирани в българската икономика.
Важно е, сънародниците, които дълги години правят успешна кариера извън България, да инвестират и в Родината. Инвестирането в бизнес, програми, центрове сигурно тепърва ще набира скорост.
Някои от емигрантите, светли личности,  влагат много от себе си, инвестират в конкретен проект. Големият художник- модернист Никола Манев, преди време, закупи възрожденска къща в родния Чирпан, реставрира я и я превърна в галерия. В нея представя постоянна ретроспективна изложба на създадено от него през дългите години творческа дейност във Франция.
Други светли личности от българската емиграция създават центрове, където ще се водят дискусии и представят фестивали на различните изкуства.Така постъпи Игнат Канев, българин, милионер в Канада, развиващ значима благотворителна дейност в България.
Тези дни в Русе отвори врати „Канев център”, идея на канадския бизнесмен с български корени. 87-годишният голям родолюбец е решил да остави нещо стойностно, трайно и полезно за града и висшето училище. Както сам споделя, този център е една сбъдната негова мечта.
Двуетажният Комплекс струва на безнесмена 4 мнл. лева. Комплексът предлага полифункционална зала с капацитет от 800 места. Изградена е сцена с площ 120 кв.м.
На втория етаж са разположени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, зала за пресконференции. Модерни системи за осветление, озвучаване, симултантен превод допълват характеристиката на новия много  престижен и представителен обект.
Комплексът е предназначен за провеждане на университетски, но и градски и международни форуми. В „Канев център” ще се организират семинари, конференции, симпозиуми, конгреси, трудови борси, изложби, изложения, фестивали.
Кой е Игнат Канев? Напуснал e България като младеж. Прави кариера като строителен предприемач в Канада, директор на Атлантическия съвет на Канада, милионер с български корени.
Пристигането му в България е било свързано, преди време, както с посещение в състава  на делегация от канадски бизнесмени, така и като частно лице, което прави дарения.
Когато е с канадска делегация - той развежда гостите да разгледат Велико Търново, Несебър, старите български столици, защото желае да покаже на канадците български забележителности, да им разкаже за България.
Първото нещо, което е направил бизнесменът, стъпвайки на родна земя, след години на  пребиваване и кариера в Канада, е да посети родното си място. Родом е от Горно Абланово.
Детската градина в родното му село е построена с негови дарения. Там са ползвали и линейка, закупена със средствата на видния строителен предприемач, съобщават още медии.
И не само това. Местната църква е ремонтирана пак с негови средства. С тях и в местното училище е създаден компютърен кабинет.
Хвала на тези много достойни българи, реализиращи се някъде по света, които не само се завръщат в родината, за видят родния дом и запалят свещ в местната църква, а за да помогнат на училище и болница, да вложат пари във възстановяването на храма Божий.
На откриването на „Канев център” се събират много важни гости и официални лица. Присъстват президентът Росен Плевнелиев, президентът Георги Първанов, евродепутатът Ивайло Калфин, депутати и министри.
Новият център е осветен тържествено от патриарх Неофит. Той припомня добрите дела на родолюбеца, като отбелязва, че семейството му е изградило нов български храм в Торонто.
„Дарението на Игнат Канев в полза на Русенския университет е благороден акт на един достоен българин”, казва президентът Росен Плевнелиев при откриването на центъра. Президентът обръща внимание на това, че новият център ще помага за изграждането на пряка връзка между представителите на научните среди и бизнеса.
 „Обичам Канада, но във вените ми винаги ще тече българска кръв. Всичко ме тегли към България”, признава Канев.
Без България той се чувства като дърво без корен. Не може да мисли дните си като човек разделен от родината. „Нека всички сънародници в чужбина да не забравят откъде са тръгнали”, призовава бизнесменът.
През 2002 година на Игнат Канев е връчено високото държавно отличие - орден  „Стара планина”, първа степен.  При откриването на новия център, той е удостоен с почетната титла Доктор хонорис кауза на Русенския университет.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”