КАЛЕЙДОСКОП

Започна новата учебна година в българските училища в Мадрид...

14 октомври 2013

 

 
6 октомври – Първи учебен ден на българските училище „ Св. Иван Рилски“
и гимназия „Йордан Йовков в Мадрид
 
Отново е есен. Отново отворят врати българските училища, за да посрещнат своите възпитаници. За нас, българите, намиращи се на повече от три хиляди километра от Родината, е станала традиция да посрещаме нашите ученици първата неделя на месец октомври. Тази дата се е превърнала за нас в нашия 15 септември. Испански и български психолози след разисквания са преценили, че така е и по-добре за самите ученици.
 
По случай първия учебен ден българските ученици и техните родители носят цветя на техните учители. Испанците не познават тази наша традиция. Определено тя им допада. Във все повече и повече испански училища…в първия учебен ден…се забелязват и цветя. Подаряваме на испанците уважението на българите към образованието.
 
С "Добре дошли!" на откриването на новата учебна година!" г-жа Мария Горостанова, ръководител и учител в ПБНУ "Св.Иван Рилски", приветства събралите се. Малко след това се възцари тишина…Най-тържествено се внесе знамето на училището. Прозвуча "Мила Родино!" Под звуците на българския национален химн се чувстваме българи повече от всякога!
 
Г-жа Петя Цанева, президент на асоциация „Балкан” и един от основателите на българските училища в Мадрид, кратко приветства присъстващите на тържеството. Представи факти от старата история на Европа. Подчерта българския принос през вековете за развитието на европейските  народи. Изтъкна, че напълно заслужено е да сме с високо самочувствие, което трябва да поддържаме и възпитаваме в децата си.
 
Бурни аплодисменти  съпътстваха поздрава от Лондон, изпратен ни от Българското училище към посолството на Република България в английската столица, придружен и от подарък за нас - малка стара книжка "Заветът на Св.Иван Рилски". Благодарим ви, български лондончани, и също ви желаем „На добър час!”
 
Г-жа Цанева представи специалните гости на нашия празник - г-н  Костадин Коджабашев, посланик на Република България в Кралство Испания и г-жа Десислава Парушева, първи секретар в българското посолство в Мадрид, като подчерта личното отношение и приноса на двамата към дейността на българските училища в Мадрид. С основание тя обяви, че не ги чувстваме като гости, а като наши съратници. С  пожелание за успешна и ползотворна учебна година със сърдечни думи към присъстващите се обърна посланик Коджабашев.
 
По-късно на сцената излезе малката Мелиса от предучищната група. Тя поздрави всички със звънкото "Аз съм българче". Топли думи на благодарност, казани от г-жа Горостанова,  получи вокалната група, създадена в училището. Тяхно изпълнение спечели второ място в конкурса на Държавната агенция за българите в чужбина  "Прехвръкна птичка - 2013". Признателни сме и на г-жа Нина Костова, ръководител на групата. Тя е от тези родолюбиви българки, които са способни да мотивират хората и работят с много енергия и позитивизъм.
 
Най-вълнуващият момент настъпи, когато училищното звънче звънна от ръчичките на малката Мелиса.
 
Представихме учителите, които ще преподават през годината. Плиснахме вода от менчето, че да върви на всички ни като по вода. Малките чаровници похапнаха питка с мед, за да им е сладка годината. Закичихме малчуганите със стръкче здравец, пожелахме им „Да са живи и здрави!”...
 
"На добър час!" на българските ученици и колегите, които преподават в българските училища по света!
 
В информация, изпратена от г-жа Теодора Николова, начален учител, ПБНУ „Св.Ив.Рилски”, Мадрид, Испания