КАЛЕЙДОСКОП

Архитект Фани Данаджиева Хансен (Сан Франциско)– в търсене на своето минало

10 октомври 2013

 

 
В дните 4-6 октомври в София се провежда форум на български архитекти, работещи в чужбина, в който участват 16 архитекти, работещи във Франция, САЩ, Италия, Австрия, Шотландия, Англия и др. Един от тези архитекти е Фани Данаджиева Хансен, която живее и работи от дълги години в Сан Франциско, Съединените щати.

Тя е една от най- известните жени-архитекти в Америка. Осъществила е много архитектурни проекти и награди, съосновател и ръководител е на фирмата „DHA” – „Данаджиева-Хансен Аркитекс”.
Корените на Фани Данаджиева водят към Търговище. Тя е наследник на големият Данаджиев род от нашия град, към който принадлежат кап. Васил Данаджиев, д-р Стефан Данаджиев, арх. Аврам Данаджиев, кап. Иван Данаджиев и много други заслужили наши съграждани.

Архитектите от Търговище, работили в България и чужбина, са обект на проучване в Регионален исторически музей - Търговище вече от десетина години. Контакт с Фани Данаджиева беше осъществен през 2009 г. При първото си идване в България, тя пожела да се срещне с уредник от музея, за да разкаже за себе си и да научи нещо повече за своя голям род, чиято фамилия „Данаджиеви” няма аналог в България.

Била е в Търговище, по време на бомбардировките над София през 1943-1944 г. Тогава Фани е била едва четиригодишна, но си спомня за хубавото зелено градче и за баба си Стефания /на която е кръстена/ с умиление. Баща и Васил Данаджиев е военен топограф. Кръстен е на чичо си – героят от Сръбско-българската война кап. Васил Данаджиев. Майка и Милка пък е дъщеря на Димитър Христов – министър на земеделието и горите /1926-1930/ и основател на Лесотехническия университет в София. Двамата родители - Милка и Васил Данаджиеви - са оставили и завещали на своята дъщеря уважението, любовта и почитта към Род и Родина…

Изключително земен и усмихнат човек е арх. Фани Данаджиева. Когато научи някои факти от историята на рода си на два пъти почти се разплака. Искрено съжали, че няма възможност да дойде в Търговище сега, но обеща следващият път, когато идва в България, задължително да посети и нашият град. Архитект Фани Данаджиева има две дъщери – Милка и Христина, също архитекти, омъжени, с деца, но носещи все още фамилия Данаджиеви.

Д-р Тоня Любенова
РИМ-Търговище
http://www.targo.org/novini/publication?chast=%D0%9E%D1%82%20%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0&&pub=1158