КАЛЕЙДОСКОП

Разширява се обучението по роден език в региона на Валенсия

09 октомври 2013

 

На 22 септември 2013г., ние, българите в Гандия, се събрахме да отбележим два празника. Новобългарско Училище  "Пробуда"откри новата учебна 2013/14г. в училище "Еscolapias", гр. Гандия.
 
Този щастлив ден с нас споделиха представители на Кметство Гандия, представители на политически партии, колеги от гр.Дения, родители, деца и ученици. 157 български деца се включват в занятията през тази учебна година.
 
Пред събралите се беше представен учителският колектив в състав: Зоя Недкова, Росинка Иванова, Живка  Димова, Николета Гугова, Даниела Манчева и Ирена Катъкова.
 
Тържеството ни беше скромно, но създадено от сърце. Водещите на празника говориха за необходимостта от български училища и отново припомниха заветните думи на Княз БорисI:" Ha колене пред буквите, целий българский роде! И да ги знайте и да ги пишете! Само тъй родът българский ще оцелей и няма чужди да ни претопят и владеят…”.
 
С поздравителна програма се представиха деца от различни класове. Малчуганите очароваха събралите се, които бурно аплодираха изявите им.
 
Подобаващо място бе отделено и на Обявяването на Независимостта -съдбовно събитие в българската история. Целта беше постигната, защото цялата нация застана зад една идея и едно българско знаме.Това разказахме, ние, водещите на програмата, на нашите испански гости и на присъстващите на празника сънародници.
 
Празникът бе изпълнен с много емоции. За нас, учителите , беше истинско удоволствие да видим пълна зала с разчувствана публика и озарени от усмивка детски личица.
 
На изпроводяк, по наш си обичай, плиснахме медно менче за успех и почерпихме с  изкусно направени от сръчните ръце на българските майки пити. Пожелахме си "На добър час!" и „До  другата неделя в час!"…
 
В информация, изпратена от г-жа Зорница Атанасова, асоциация „Пробуда”, Гандия, Испания
някои съкращения