ПОСТИЖЕНИЯ

Пиано Екстраваганца Фест

24 септември 2013

 

Има музиканти, които, освен че са големи таланти, перфекционисти от класа, са и ярки личности - живеят и се раздават за хората. Не само предлагат на публиката поредна вълнуваща среща с музикалната класика, но и правят…фестивали.
Големият пианист Людмил Ангелов през годините е доказал, че приема бързо и решително предизвикателството, каквото е създаването на музикален фестивал:  както в Толедо, така и България.
През 90-те години музикантът заминава в чужбина. Установява се в Толедо(1992). В този емблематичен за Испания град, Ангелов преподава в местната консерватория, сбъдва и една испанска мечта: създава музикален фестивал.
В професионалната си кариера  Людмил Ангелов е преподавател по класическа музика и концертиращ музикант. Води майсторски класове в консерваторията в Толедо и в Нов български университет(София).
Пианистът изнася множество рецитали. Солира многократно както с чуждестранни, така и с български оркестри.
В кариерата на музикант печели заслужено признание по световните музикални сцени. Отличаван е и преди да се установи в Испания. Печелил е “Виртуози на клавирната музика” (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), “Фредерик Шопен” (Полша, 1985) Международен конкурс Палм Бийч (САЩ, 1990). Отличаван е и след като се е установил в Испания. Има награди от Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997), Grand Prix du Disque Chopin”(връчвана от  National Chopin Institute of Warsaw, 2010) и др.
И най-важното за българската публика - през годините, когато живее в чужбина, Людмил Ангелов  не един и два пъти се представя и на българска сцена.
Преди 3 години София получава своя нов значим културен форум: „Пиано Екстраваганца Фест”. Людмил Ангелов е от организаторите му.
Всяка календарна година, в края на септември, сцената на Военния клуб в София оживява за няколко паметни за ценителите на изкуството вечери. Изнасят се клавирни концерти, свирят изключителни професионалисти.
Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на отбраната на Република България, има подкрепата на Фондация „Америка за България” и Столична община.
Третото издание на фестивала предлага пет клавирни рецитала, два камерни концерта и един джаз-концерт.
 
Сред поканените участници в програмата на тазгодишното издание на феста са Мишел Бурдонкл, Томаш Каменяк, Серджо Маркеджани…и др. артисти. Специален гост е Джеръм Роуз. Неговият клавирен рецитал ще предложи на публиката произведения на Лудвиг ван Бетовен(01.10.2013; 19.30).  
 
В програмата на фестивала има обявен концерт на цигуларя Марио Хосен с проф.Милена Моллова на пианото(05.10.2013; 19.30). Второ включване на големия музикант( известен като българския Паганини) във фестивал в България през годината.
Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската национална банка. Музикантътучаства във фестивалната програма, предложена на „Форстисимо фест”, организиран от друг голям музикант Максим Ешкенази.
Някъде из медиите забелязваме и следното „В свободното си време Марио Хосен предпочита разходките и срещите с приятели във Виена, но използва всяка възможност да си дойде в родния Пловдив. Живее във Виена, но си спомня и за…Пловдив.
Марио Хосен обича България. В програмата на фестивала „Фортисимо Фест”  е планирано той да свири във Варна и Бургас, а в „Пиано Екстраваганца Фест” – в София. И така почитателите на стойностното изкуство в най-големите градове у нас могат да се насладят на музиката, изпълнявана от виртуоза.
Специално да отбележим включването в програмата на „Пиано Екстраваганца Фест” през 2013 г. и на именития джазов пианист Марио Станчев.  От дълги години той живее във Франция, преподава в консерваторията в Лион, създава формации за джаз и е значимо име на френския джаз.
Тази година големият музикант излиза на фестивалната сцена - с негова формация за джаз или със самостоятелен концерт - във фестивалите в Банско( „Банско Джаз Фест”) и в София („Пиано Екстраваганца Фест”).
Джазовият пианист Марио Станчев се представя във фестивала в столицата с импровизации по произведения на Ф. Момпоу, В. Лютославски, Д. Брубек, Л. Бърнстейн, Ф. Лист, Фр. Шопен (27.09.2013;19.30).  И е много вероятно Военният клуб да се изпълни с предани и посветени почитатели… на джаза, за които този ден, 27 септември, да остане паметна дата в личния календар на важните музикални събития не само за 2013 г.
Колкото до мястото и ролята на Людмил Ангелов, то той е артистичен директор на фестивала. Музикантът е и на фестивалната сцена като изпълнител.
 
През 2012 г.именитият музикант  се представи във феста в съвместен концерт с оперната прима Александрина Пендачанска. Сега участва в концерт-спектакъл заедно със сопрана Ина Кънчева, в който ще прозвучи музика от Фр.Шопен, П.Виардо, Ф.Лист, А.Рубинщайн(28.09.2013;19.30).
 
През 2013 г. Людмил Ангелов се включва в осъществяването на два фестивала през есента в Родината – във „Фортисимо Фест” и в „Пиано Екстраваганца Фест”. Чрез фестивалите си сътрудничат в концерти пред родна публика големи български музиканти, които се изявяват на музикални сцени из целия свят.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”