КАЛЕЙДОСКОП

Откриване на учебната година в Северна Гърция

19 септември 2013

 

На 16 септември за шеста поредна година Българското неделно училище към Атонската обител „Св. Вмчк Георги Зограф” в Солун отвори врати да посрещне българските деца, техните родители и приятели от града и региона, които пазят в сърцата си обичта към България, желанието да научат и да усъвършенстват знанията си по езика на техните предци, радостта от споделянето на българската култура и обичаи.
 
С тържествен водосвет, отслужен по традиция от архимандрит Амвросий, игумен на Славянобългарския манастир „Св. Вмчк Георги Зограф” в Света гора и монаси от манастира, учениците, учителите и всички присъстващи получиха благословията за една успешна и здрава учебна година.
 
Директорът на училището г-жа Димитрина Чучукова отправи думи на благодарност, преди всичко към децата, за тяхното постоянство да посещават неделното училище, въпреки натоварената си програма през седмицата, както и към родителите, които са стожери на българщината далече от родните си места. Отбелязана беше и ролята на Атонската обител за създаването и просъществуването на училището през годините, както и подкрепата на Министерството на образованието и науката, на Държавната агенция за българите в чужбина и на Генералното консулство на Република България в Солун. Сред дарителите на училището тази година, освен българското Министерство на образованието и науката, бяха и Община Сандански и бившите директори и преподаватели в училището г-жа Д. Франгопулу, г-жа Ст. Мердземеки и г-жа А. Борисова.
 
В думите си към присъстващите на тържеството генералният консул на Република България в Солун г-н Васил Вълчев потвърди, че и в бъдеще Генералното консулство ще оказва всяка възможна подкрепа на училището. През последните години то се утвърди като средище на българския дух, като проводник на българските език, култура и традиции в Северна Гърция.
 
Г-н Вълчев пожела на децата успех в усвояването на знанията по български език, история и география и вероучение. Изрази увереност, че тези знания несъмнено ще допринесат и за по-доброто им бъдеще, както в мултикултурната среда в която живеят, така и в рамките на Европейския съюз, част от който са България и Гърция.
 
Информацията е изпратена от г-жа Р. Кафеджийска, съветник в Генералното консулство на Република България в Солун