КАЛЕЙДОСКОП

Младите висококвалифицирани българи от чужбина на форум в България

16 септември 2013

 

На 12.09.2013 г. в Инфо Експо Център в София се състоя шестото издание на кариерния форум за млади висококвалифицирани специалисти и предприемачи „Кариера в България. Защо не?”. Форумът се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
Инициативата бе организирана от сдружението „Тук-там” и фондацията „Идентичност за България”. Проявата и този път имаше подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина.
Над 1000 души се регистрираха на форума. В изложението с информационни щандове се включиха над 60 фирми. Сред тях имаше български и международни компании, неправителствени организации.
В инициативата с информационни щандове от страна на институциите участваха Министерството на финансите и Държавната агенция за българите в чужбина.
Форумът предложи т.нар. „Алея на завърналите се”. Своя опит, решения и реализация споделиха успешно стартиралите кариера в най-различни сектори.
Първата панелна дискусия от семинарната програма беше на тема "България 2020: Перспективи и рискове". В ролята на модератор участва журналистът Иван Бедров.
Близо 20 лектори от различни сфери като предприемачество, образование и култура, финанси, IT, маркетинг, PR; НПО, гражданско общество и др. представиха в рамките на изданието пред участващи развитието на фирми и виждания за сектора.

В семинарната част от програмата на форума участваше и Държавната агенция за българите в чужбина. Институцията бе представлявана от Коянка Димитрова, директор на дирекция „БО и ИД” и експертите в нея Димитър Карарусинов и Маргарита Ралчева.
Експертите от ДАБЧ разказаха за особеностите в дейността на агенцията, контактите със сдруженията на младите българи в чужбина, инициативите на агенцията, свързани с провеждането на летни стажове и сътрудничество в проекти на неправителствени организации.
Част от програмата бяха кратки презентации на тема: „Успехът в България”. Свои мисли за успешната кариерна реализация споделиха Елена Маринова, Маги Малеева, Невен Дилков, Свилен Класанов и Цветан Лъжански, отбелязаха медии.
Участниците във форума имаха възможност да осъществят кариерни консултации със специалисти по човешки ресурси.
Държавната агенция за българите в чужбина по традиция представи щанд със свои продукти. Експерти информираха на щанда за дейността на институцията и вариантите на взаимодействие с организациите на българските общности по света. С проявилите интерес към работата на агенцията общуваха Коянка Димитрова, Димитър Карарусинов, Иванка Славчева, Маргарита Ралчева, Светослав Манолов, Боряна Зашева.