КАЛЕЙДОСКОП

400 българчета ще изучават родно слово в центъра „Аз Буки Вeди" в Украйна

13 септември 2013

 

На 8 септември 2013 г. в Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ стартира новата учебна година, се казва в съобщение за медиите, изпратено от организацията. През учебната 2013/2014 година около 400 българчета от Украйна ще учат роден език, литература, история.
 
На малчуганите им предстои да се запознават с българската култура и обичаи във филиалите на „Аз Буки Веди“ в Одеса, Иличовск, Измаил и Болград. Към всеки един филиал са създадени вокални и хореографски колективи.
 
Много от възпитанниците на „Аз Буки Веди“ са носители на награди в международни литературни и творчески конкурси като „Таланти твої, Україно“, „Стефан Гечев”, „България в моите мечти”, „Прехвръкна птичка” и други, припомнят от Украйна.
 
Сред випускниците има също така и студенти в българските университети, съобщават още от ВОО „Конгрес на българите в Украйна”.
 
„Вървим в правилна посока, предоставяйки на младото поколение да изучава български език, литература и история”, казва г-н Юрий Граматик, президент на ВОО „Конгрес на българите в Украйна”.
 
„Тази година значително се е увеличил броят на учениците. И това е показател, че родителите са заинтересовани децата им да изучават роден език и култура”, допълва г-н Граматик.
 
Центърът сътрудничи с Министерството на образованието и науката на Република България и Държавната агенция на българите в чужбина. Успешната реализация на дейността му се дължи и на Програмата „Роден език и култура зад граница“, в която „Аз Буки Веди“ участва всяка година, се припомня в документа.
 
По време на лятната ваканция учениците имат възможност да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.
 
В съобщение за медиите на организацията „Конгрес на българите в Украйна”- Одеса