ПОСТИЖЕНИЯ

Фортисимо Фест

03 септември 2013

 

„Невероятен концерт. Пороен дъжд, вятър, гръмотевици и МУЗИКА. Странна комбинация, но се получи…” Така изплува в мислите началото на „Фортисимо Фест” за Максим Ешкенази, диригент и цигулар, главното действащо на фестивала, който е сред големите културни събития на България през септември.

 
Началото е поставено преди няколко години. Максим Ешкенази се заема с фестивала, защото, както сам споделя пред медии, приема предизвикателството – във времена на MTV, iPOD, PS3, Nintendo Wii да не губим стойността. Той държи да поднесе по по-особен начин и на най-разнообразна публика изкуството, което прави.
Тази година фестивалът има пето издание. Преди концертите бяха в Бургас, Варна, София, Пловдив. Сега географията на фестивала се разширява: концерти са предвидени и във ВеликоТърново, и в Русе.
Организаторите на Фортисимо Фест, фондация “Триола Квинтола” и фондация “Америка за България”, са подготвили да представят на публиката три паралелни музикални програми.
В програмата на феста се залага на жанрово разнообразие: има и класическа музика, и джаз, и филмова музика…
По традиция диригент на шестте концерта от турнето “Музика под звездите”, уникален фестивал на открито, е Максим Ешкенази.  
Музикантът е звезда в Америка. В България, и преди феста, е малко познат на широката публика. Кариерата му обаче не е „необичайна”. Първо учи в Музикалната академия в България, сетне прави магистратури в чужбина. Обучава се в университета на Южна Калифонния.
От над 10 години години музикантът живее извън България. Бил е музикален директор на Младежкия симфоничен оркестър в Пасадена и на Американския младежки симфоничен оркестър.
Искаме да не е необичайно и нещо друго - българските музиканти, които живеят и концертират в чужбина, по-често да се представят и на българска сцена. През последните години именно това се случва в живота на Максим Ешкенази.
Питат музиканта в интервю: „Къде се чувстваш най-добре?” - и той отговаря: „Добре се чувствам и в Ел Ей, и в София”.
Музикантите са особени хора, озарени, перфекционисти, ярки личности, излъчващи отдаденост, воля и енергия, надарени с много талант.
Приятно е, че звездните български музиканти намират дати за концерти и в България. В наситения с изяви в кариерното им развитие през календарната година график, те намират „прозорци”, за да са пред родна публика.
Класическата музика е прозорец, който отваряш, за да те лъхне от голямото изкуство, за да отправиш поглед към високата култура, пък и да преместиш мисли към непреходното и вечното.
И не само, че е много приятно, а е и много важно, когато големи музиканти, като Максим Ешкенази и Людмил Ангелов, не само че се представят с нова арт-изява пред родна българска публика, но…и  организират фестивали в България, и са главните действащи лица в проекта.
Фестивалите са големи празници на изкуствата за хората.
Сред гост-солистите на фестивала „Фортисимо фест” през годините са били имена като Сара Чанг, Веско Пантелеев-Ешкенази, Георги Черкин, трио “Триада”, Андрю Армстронг, Даниеле Белен.
Сега в програмата на фестивала участват Людмил Ангелов, Светлин Русев, Марио Хосен, Нели и Георги Андрееви, Михаил Йосифов-секстет…Пред публиката се представят още Варненската филхармония, Русенската филхармония и Софийският фестивален оркестър под диригентството на Максим Ешкенази.
В тазгодишното издание на феста на сцената отново излизат изпълнители с международна известност. Специално да насочим вниманието към Людмил Ангелов( пиано) и Светлин Русев(цигулка). Двамата са именити български музиканти, които живеят извън България – единият - в Испания, другият - във Франция и се реализират на престижни музикални сцени из целия свят.
 
През последните години и двамата големи музиканти много пътуват и в  същото време често са и на родна сцена. Ангажирани са с различни форми на професионално присъствие на значими музикални форуми в България.
 
Максим Ешкенази беше казал пред медии: „Аз живея, където работя, а не работя, където живея”.
 
Организаторите се радват на популярността и успеха на инициативата. И има защо да е така, особено, ако фестивали, свързани с представянето на класическа музика, стават емблема на духовното в живота ни и на градската култура.  
 
“Факт е, че българи, които живеят в чужбина, се обаждат за датите на концертите. Те резервират самолетни билети и пристигат специално за тях”, споделя за фестивала Ростислава Генчева, негов директор.
 
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”