КАЛЕЙДОСКОП

26% ръст на работниците от Румъния и България във Великобритания

23 август 2013

 

Невиждан ръст на българските и румънските работници във Великобритания отчете местната статистика. Само за три месеца броят им се е увеличил с 26% или близо 30 000 души.
 
Това означава, че всеки ден между 100 и 300 българи и румънци си намират работа в страната.Това се случва още преди да са паднали ограниченията на пазара на труда, което ще стане през 2014 година, съобщава Би Би Си.
 
Между април и юни тази година броят на работещите на Острова от двете страни е достигнал 141 000. В предишния тримесечен период в страната е имало 112 000 назначени работници, сочи статистиката.
 
Спрямо същия период на миналата година пък ръстът е 35%. От тези данни излиза, че за последната една година средно 100 души от двете страни са си намирали законна работа във Великобритания всеки ден, а между първото и второто тримесечие цели 300 души са се уреждали на работа.

Критичните коментари върху увеличаващата се имигрантска маса от най-бедните страни на ЕС не закъсняха, но британското правителство защити прилива на работници.
 
Говорител на вътрешното министерство посочи, че работниците от България и Румъния са едва 0,3% от всички наети във Великобритания и дошлите от западни държави в ЕС са повече. "Приветстваме тези, които идват да работят и допринасят за икономиката", посочи  говорителят.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=461744