КАЛЕЙДОСКОП

Христо Стоичков - почетен гражданин на Дудещи Веки

23 август 2013

 

Стадион "Христо Стоичков" в Румъния
Концерт на Валя Балканска
Футболът е най-добрата дипломация в днешните смутни времена. Особено когато в ролята на външен министър е Христо Стоичков. Затова и всички в Румъния говореха два дни само за Камата. Иначе, по комшийски, обичаме да се пощипваме. Но в името на една истинска кауза, дори тук, на Балканите, се прегърнахме.
 
Направихме го заради стадион "Христо Стоичков". Късно в четвъртък кокетното съоръжение в румънския град Стар Бенешов бе открито с демонстративен мач. Стадионът е кръстен на българската футболна легенда, тъй като в този град се намира голяма общност от български преселници. Банатската ни общност е създадена през далечната 1738 г. и сега навърши 275 г.

Събитието в Стар Бенешов отбеляза и нещо необикновено - за първи път стадион е кръстен на футболист, който не е от същата държава.

Иначе мачът завърши 6:4 за отбора на ФК "Победа" срещу "Приятели". За победителите игра Христо Стоичков. Освен Ицо в състава бяха още Петър Михтарски, Гошо Гинчев и Васил Драголов. В тима на Камата изненадващо се появи и мениджърът Йоан Бекали.
Джовани бе единственият човек с охрана
.
 
Хората малко се притесниха от това, но празникът не бе помрачен, написа румънската преса. Бекали дори се впусна в мача, който бе от 2 по 30 минути и игра като десен бек. Някои румънски медии преброиха 2 гола на Камата, а други - 3. Преди мача пък Ицо бе определен и за почетен гражданин на банатската общност.
"Изненадан съм. За първи път се дава такова признание за българин извън границите на родината. Развълнуван съм. Когато ме поканиха, не ми казаха каква е причината. Просто ми споменаха, че ще откриват стадион. Не знаех нищо. Тук, в този град, видях истински българи", сподели Камата пред БНТ.
"Ще помагам с каквото мога за града. Първата ми задача е да се срещна с президента Росен Плевнелиев. Като се върна в София, ще отправя искането на хората тук за двойно гражданство и паспорти. С малко диалекти езикът се разбира. Те продължават да мислят, че България няма да ги изостави", каза още Стоичков.
За мача дойде и част от агитката на ЦСКА. "Имаше хора от София, Враца, Хасково, Пловдив Харманли и други градове", казаха червени фенове за "Стандарт". Те дойдоха директно от Скопие, където подкрепяха националите в контролата с Македония. С тях пристигнаха и две бойни знамена, запазени от Балканската война.
"Бяхме атракцията на събитието. Хората в този град са изключително мили и добронамерени. Посрещнаха ни много добре", похвалиха се от агитката.
Преди мача Стоичков седна в катедралата в града на първия ред и изслуша литургията по случай Голяма Богородица. Веднага след това Камата взе участие в откриването на паметник и получи грамота за почетен гражданин на Стар Бенешов от кмета Георги Наков.
"Стоичков е един велик българин. Чест е за мен да преименуваме стадиона на негово име. Той заслужава и много повече", каза Наков, който също порита за отбора на "Победа".
На празника бе и прочутата наша певица Валя Балканска. Тя присъства в катедралата, а после изгледа и мача от първия ред, подкрепяйки Ицо. Вечерта бе нейният концерт в града, където потекоха тонове вино и ракия…

Румънската легенда Родион Каматару заяви пред местни медии, че се възхищава на Стоичков. "Той е най-добрият български футболист за всички времена. Стоичков е модел за подражание. Наистина и в България поне един стадион трябва да бъде кръстен на него. Доколкото знам, все още няма такъв. За това е изключителна чест първият такъв да е в Румъния", добави легендарният голмайстор на комшиите.
Димитър Пенев
Публикува се по:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-08-17&article=461894
Снимка:
Съставът на "Победа", в който Христо Стоичков е обграден от кмета Наков и Бекали (вдясно). Точно под тях са Драголов и Михтарски
Заб.Заглавието е на „Родина”