КАЛЕЙДОСКОП

Бесарабските българи празнуват Преображение Господне

22 август 2013

 

Етнологът Елена Водинчар: Бесарабските българи празнуват Преображение Господне на 19 август
 
В Бесарабия сред нашата българска общност празниците се честват по стар стил.Преображение Господне ще бъде отбелязан там на 19 август също толкова тържествено, както и тук в България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” главният асистент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН Елена Водинчар.
Бесарабските българи посещават църковното богослужение като носят първите плодове на гроздето и го освещават. И до днес тази традиция продължава да съществува и хората я спазват стриктно.
По време на теренните си изследвания в Бесарабия, Водинчар е забелязала, че на този празник българите там освещават и сливи, ябълки, дори и дини. Тези плодове са навлезли в един по-късен етап, но по традиция гроздето е основният плод, който се носи в църква на този ден.
„Преображение Господне е голям празник и за българите в Бесарабия – Господски празник – всички такива празници са тържествено отбелязвани и почитани”, каза Елена Водинчар.
На този празник не се правят обреди, по-скоро празникът е натоварен със символика, с някакви незначителни действия, като да отидеш на църква. Преображение Господне е преди всичко е християнски празник и поради това е изпълнен с една християнска традиция и действия, които са характерни за християнската традиция, посочи тя.
Инна Поглубко
 
http://www.focus-news.net:85/?id=n1813700
Информационна агенция „Фокус”