ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Звездна и незабравима година за тенисиста Григор Димитров

29 юли 2013

 

Всеки млад спортист планира кариерното си развитие: какво и как ще постигне в изявите си. Григор Димитров е сред тези много талантливи млади българи, които могат да си позволят и реализъм, и мечта.
И защо да е така? Сигурно защото успехите на границата между 2012 и 2013 година при изключителния български тенисист са толкова големи, толкова значими са постиженията, че и мечтата излиза на хоризонта.
Мечта ли е да бъдеш в топ-десятката на най-силните в конкретен спорт - не подлежи на интерпретация: мечта е. Размисъл е, дали е реалистично планираното през годината.
Григор Димитров устремно влезе в световната класация на най-добрите…в началото на 2013, като 39-и в света и даде сериозно основание да бъде питан и за мечтите.
Не един и двама от водещите тенисисти в света говореха с респект за изявите му, нищо че на самия тенисист не се нрави да го сравняват с великия Федерер.
Понрави се на всички ни обаче играта му срещу не един и двама от топ-фаворитите в неговия спорт през 2013 г. Силата му усетиха и Джокович, и  Мъри, и Типсаревич, и Раонич, и Хуан Монако…
Ако целта за 2013 година при Григор Димитров е била да влезе в топ-30, или дори в топ-20, то още в средата на 2013 г. резултатите му на корта ни убедиха, че тя е съвсем реална и постижима.
Би било неаргументирано, ако подминем с мълчание прекрасните му изяви в Мадрид, в АТП турнир срещу великия Джокович. Прочутият майстор изпита не виртуални, а реални големи затруднения срещу звездата ни. Сънародници гордо развяваха родни трикольори в залата, която не един и два пъти скандира по време на мача: „Димитров, Димитров”. Само победата срещу световния №1 в професионалния тенис, в един турнир от тенис-веригата AТП, е мечта и събитие на годината… за всеки един тенисист от топ30 в елита.
Младата ни звезда вече натрупа много сериозен актив в топ-рейтинга на водещите тенисисти –професионалисти в света днес. Постигнатото от него е феноменално за годините му. 22-годишният Григор Д. през юли е 29-и в световната ранглиста.
В Бастад, Швеция през юли той стигна за шести път до ½ финал на АТП турнир.
В Швеция тенисистът записа 24 победа през сезона. В медии отбелязаха, че точно толкова е спечелил през цялата 2012 година.
След всичко това е непредвидимо къде ще се озове в рейтинга звездата ни в края на годината .
През 2013 г. Григор Димитров  не просто извоюва нови забележителни успехи в професионалния тенис, той отстоява вече извоювани върхови позиции. Миналото лято игра на ½-финал  в Бастад, където отстъпи на една от топ-звездите на световния тенис днес Давид Ферер (Испания). Това лято пак игра на ½ финал в Бастад, този път срещу друг много силен на червени кортове испански тенисист Хуан Вердаско. Отстъпи, но много трудно, с 1:2(6:7(3),7:5,5:7…
По-важното е, да оценим внимателно и премерено това, че силите в професионалния тенис са изравнени, изключителна концентрация и воля са необходими във всяка една среща и във всеки турнир, гладиаторските битки на състезателите са незабравимо зрелище.
В тази ситуация от турнир  на турнир Григор Димитров вече отстоява авторитетното си присъствие в топ-40 на световния тенис. А там много трудно се „оцелява” и пробива напред.
Достатъчно е да видим мястото в рейтинга на звезда като Давиденко(Русия), преди години месеци наред отстоявал позиции в топ-10 или трудностите в поддържането на върхова форма при Типсаревич(Сърбия).
И ако споменаваме точно тези двама известни тенисисти, играещи много приятен за окото тенис, то е и заради факта, че и срещу двамата Григор Димитров записа победи в този паметен за него период от кариерата му на професионален спортист. През юли на ¼ финал в Бастад и Хуан Монако(Аржентина), също в топ 20, отстъпи на българския суперталант, а преди тази среща от три мача помежду им аржентинецът беше регистрирал три успеха…
Не е тайна в средата на 2013 г. и връзката му с кралицата на световния тенис, красавицата  Мария Шарапова, №2 в рейтинга през 2013, което превръща Григор Димитров още по-мощно в наблюдавана по-изкъсо от медии звезда.
През 2013 година не просто папараци „фиксираха” някоя-друга от срещите им из улиците, в градовете, където професионалистите имаха своите турнири от програмата. Младите хора можеха да бъдат видяни на много снимки. И без снимката да е…голямата изненада от ежедневието…на неизвестен папарак.
Мария Шарапова присъстваше като зрител на корта в Уимбълдън, където Григор Димитров играеше своя среща със словенец от периферията…на турнирната „мрежа”, и далеч преди ¼ финал. Камерите не един и два пъти  бяха насочвани към нея.
¼ финал на британска земя е мечта, която към момента не изглежда лесно постижима, вярно, макар че кой изобщо да се сеща сега и за това, когато душевният комфорт и общуването са колкото лични и недосегаеми, толкова и важни, без съмнение, за младите хора.
Мария Шарапова призна пред медии, че Стокхолм е открила едва сега, и по време на срещите им…Едва ли Григор Димитров е мечтал при стартирането на 2013 година да е толкова мощно в полезрението на медиите през годината, а сме още в средата й.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”