КАЛЕЙДОСКОП

Марио Станчев(Франция) и Христо Йоцов свирят в София и Варна

24 юли 2013

 

Сътрудничеството на музикантите в света джаза, без значение къде живеят, не е нещо необичайно. Създават се музикални проекти, предлагат се концерти.
В годините на демокрацията обмяната на идеи и творчески проекти не познава граници и спирачки за развитие и изява. Музикантите свирят заедно, заради съответния проект и творческото реализиране на идеите.
Христо Йоцов е сред тези музиканти, които правят в България от години високостойностно изкуство. Осъществява много дейности и проекти.
Барабанист, преподавател и композитор, музикантът се развива в джаза. Преди известно време е представил най-новия си проект: Jazzball.
Албумът „ Jazzball” обедини приятелите, с които сме „в един отбор”, разсъждава пред медии Христо Йоцов Те са известни изпълнители – Мишо Йосифов (тромпет и флюгелхорн), Митко Льолев (саксофон). В записите взимат участие и двама басистиМитко Карамфилов и Борис Таслев, на пианото е - Милен Кукошаров.
Музикантът споделя, че желае да свири с приятели, с тези музиканти, с които срещите му са били много важни за него, заради творческото развитие.
Христо Йоцов участва в известната формация за джаз в България „Квартет „Фокус” , позната ни от годините на късния социализъм. Формацията се ръководи от джаз-флейтиста Симеон Щерев( „Симеон Щерев квартет”)
Годините на социализма са сложни за свирещите джаз в България. През 1978 година формацията се възстановява и продължава дейността си. Разпаднала се е, преди това, след напускането на пианиста Милчо Левиев, заминал в САЩ.
Симеон Щерев предлага Милчо Левиев за бъде заместен във формацията от пианиста… Марио Станчев.
Милчо Левиев е изключителен авторитет в света на джаза от края на 20 век. Най-значимото българско име в модерния джаз. През годините на демокрацията, той често пътува в България, прави майсторски класове у нас, участва в съвместни проекти с други музиканти… 
На състоялия се през 1978 г. концерт на „Джаз фокус” в Музикалното училище в София, преминал с участието на Марио Станчев, заменил на пианото Милчо Левиев, Христо Йоцов отделя особено внимание. Споделя, че концертът е повлиял на оформянето му като музикант.
Сега отново Христо Йоцов има творчески проект с Марио Станчев, който през 80-те години на 20 в., също както и Милчо Левиев, заминава в чужбина. Реализира се, впоследствие, като музикант и преподавател на джаз във Франция.
Извън България, Марио Станчев промотира джаза в консерваторията в Лион. Открива се департамент "джаз"(1982).
Понякога политиката влияе върху културните проекти. Програмите, концепциите, политиките на новата администрация стимулират развитието на отделни области на изкуството. В такава ситуация попада музикантът през 80-те във Франция и се възползва от нея, за да покаже талант и професионализъм, присъщи му и в България.
Марио Станчев обръща внимание, че идването на Франсоа Митеран, като президент на Френската република, след изборите през 1981 година, повлиява и на развитието на проекти във Франция, свързани с култура и джаз.
„Политиката за по-широк обмен, даде добър шанс и за мен”, казва джазменът. С определена гордост говори за това, че Дейв Либман го кани в Ню Йорк.
Концертите му във Франция го налагат като значимо име от френския джаз. И това е сериозно постижение в кариерата на професионалиста в чужбина.
 
Пътува в Америка. На фестивала „Нюпорт” e в контакт с известни имена в джаза, като Рон Картър, Били Дрюмонд и Майк Ричмънд.
 
Голяма популярност в Европа джазменът получава с „Марио Станчев секстет”. Концерти на формацията могат да бъдат видяни в MEZZOTV. В програмата на медията попадат само избрани: светила на световния джаз и най-ярките и завладяващи ума и духа проекти и музиканти.
Постижение е български джазмен да е в селекцията на телевизията MEZZOTV, специализирана в излъчването на класическа музика и джаз.
В България Марио Станчев се завръща през 1990 г. Канен е на фестивала „Аполония” в Созопол от министър Димо Димов, музикант и политик и на джаз-феста в Банско, за да участва с различни негови формации. В медиите излезе информация, че музикантът сътрудничи с български колеги – Веселин Веселинов-Еко и Димитър Семов.
През последните години Марио Станчев работи върху нов проект: „Марио Станчев трио”. Музикантите, които му партнират са Дидие дел Агила – контрабас и Ролан Мерлинк – ударни.
Така през годините Марио Станчев участва в различни творчески проекти, в концерти с български и чужденстранни изпълнители на джаз. А за Христо Йоцов мечтата или силното желание пак да свири с пианиста Марио Станчев става реалност през юли 2013. Творческите срещи на музикантите са две – в София и Варна.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: Марио Станчев - Виена, 2005
сн: сайт на именития музикант