Предстоящи Събития

Художничката Кина Бъговска(Чикаго) с изложба в София

15 юли 2013

 

Кина Бъговска представя своя изложба в София. Тя е озаглавена: „Свещено и еротично”.
 
Изложбата ще бъде подредена в изложбената зала на Съюза на българските художници на адрес: София, ул.„Шипка” 6.  Откриването й ще се състои на 18 юли(четвъртък) от 18.00 часа.
 
"В моята нова изложба „Свещено и Еротично” продължавам да изучавам и наслагвам нови изразни средства към темата за визуалната интерпретация на женската форма", споделя Бъговска. Художничката търси нейното семантично предназначение.
 
Кина Бъговска предлага серия от 12 рисунки, изпълнени със смесена техника. Изложбата е продължение на нейни предишни работи, представени ARC Gallery през 2011 година.
 
За ценителите на изящните изкуства предстои поредна среща в София с произведенията на Кина Бъговска, ярка личност в културния и обществения живот на българите в Чикаго. Нейни творби са били излагани и в салона на Полския културен институт в София.
 
Тази изложба е била представена пред сънародници и местна публика в галерия  в Чикаго през м.март.
 
Експертът интерпретира:
 
Рисунките в „Свещено и еротично” показват женски форми на древни тракийски фигурки. Бъговска използва чисти ритмични минималистични линии и арки, следвайки опростените линии на древните статуйки.
 
Естествените материали, като пясък и сурова коприна, извикват представа за древните статуйки, направени от глина. Извивките на силуетите подчертават формите на женското тяло и създават асоциация с природните форми от планински пейзаж.
 
Тези рисунки обхващат същността на неолитната статуетка като ритуален обект. Танцът подчертава еротичните женски форми,
изпълнявайки древен ритуал...
Кери Хирт, художник, Чикаго