ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

България със силни игри и престижни победи в Световна лига 2013

10 юли 2013

 

България много мощно стартира в Световната лига по волейбол, издание 2013: четири мача на старта – четири победи, постигнати в по две срещи срещу Франция и Аржентина. Последваха разменени победи в двата изиграни мача като гости на суперсилния тим на САЩ в Рино, Невада. И започнахме да мечтаем!
В родните медии май нямаше спортен журналист или специалист, на който да му хрумне мисълта: през 2013 година ще защитаваме позиции: 4-ти в света.
И има защо да е така. Първо, защото турнир с турнир не си приличат. Не е коректно да сравняваме турнири, без да се вглеждаме в регламента им, който се променя. Второ, след като на един турнир млад тим е изненадал лидерите – всеки следващ път е по-сложно и по-различно.
През 2012 година по регламент ние бяхме домакини на финалния турнир в състезанието Световна лига. Там се класирахме по право, независимо от резултатите…в квалификацията.
В София България извоюва престижното 4 място в турнира Световна лига, издание 2012. Отборът ни  изигра силни мачове. На крачка бяхме и от бронзовите медали, спечелени от Куба… в драматичен мач, продължил максимално възможните за този спорт 5 гейма за определяне на победителя, завършил 2:3.
Месец по късно, на Олимпиадата в Лондон, България пак постигна изключителен успех. Отново играхме мач за бронзовите медали, този път с Италия, приключил много драматично…1:3. Преди това обаче съкрушихме победителя в турнира Световна лига 2012 Полша с 3:1.
Драмата на спортната площадка и в нашите души има и свой контекст, защото в същия турнир, на Олимпийските игри в Лондон, а Олимпиадата е най-голямото предизвикателство и мечта за успех в кариерата на всеки спортист, буквално дни преди финалите надиграхме…и  Италия с 3:1, но, уви,  мач с мач не си приличат.
Големите спортни сблъсъци си приличат по това, че всеки мач между топ-фаворитите, т.е. отборите, които са класирани в голямата шестица на лидерите в този спорт, по рейтинг, е голяма битка между треньори и спортисти с впечатляващи качества и много силни характери.
В Лондон блестяха с изявите си Цветан Соколов, Владо Николов, Георги Братоев, Тодор Скримов, Тодор Алексиев…Нищо че вече не играеха за трикольолите нито Матей Казийски, нито Андрей Жеков - все признати еврозвезди.
Участието си в турнира Световна лига 2013 трикольорите очаквано започнаха пак без Казийски и Жеков, но този път и без Владо Николов. Още една еврозвезда слезе от площадката. И какво?
Под ръководството на изключителния италиански специалист Камило Плачи, България…започна да изненадва много приятно всички  нас, и много неприятно световните лидери в този спорт, за да превърне за някои от тях в мираж класирането на финала на турнира в Аржентина.
Тодор Алексиев, Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Валентин Братоев и компания показаха стойностни игри на старта на Световна лига 2013. Превърнаха България в един момент и изневиделица ли за топ-лидерите в този спорт Бразилия, САЩ и Полша във фаворит №1 за участие и на финала на лигата този сезон.
Май нямаше специалист, който да бе прогнозирал, след представения ни нов регламент на турнира, че в група с Бразилия, САЩ, Полша, Аржентина и Франция…България ще се класира на финалите, заела едно от първите две места в квалификацията.
Представянето на националния тим по волейбол в Световна лига 2013 заслужава да отразим така: „не, трябва да се мечтае!” Имаме прекрасен млад тим. Казваме го и преди двата решителни мача в края на квалификацията с топ-фаворита Полша, важни и непредсказуеми по своя развой.
Постигат мечтите си млади хора със силен характер, талантливи млади спортисти, изключителни професионалисти, чието израстване е не с години, а с месеци, и от сезон на сезон. Представянето на не един и двама от тях в двете най-силни национални първенства в света в този спорт, в Италия и Русия, заслужава голямо уважение и гордост в душите ни, заради изявите и класата им.
Отдавайки дължимото на таланта и професионализма, възхищавайки се от това, което правят на площадката в много и много мачове в най-силните в техния спорт турнири през годината, нека да им кажем: Благодарим ви, българи, за играта ви и през 2012, и през 2013!
Нека да се върнем обаче към турнирите и регламента, защото… турнир с турнир не си приличат. Успехите на националния отбор в квалификацията на турнира Световна лига 2013 са сравними, измерими, дори с представянето на тима през…2012.
През 2013 г. България трябваше да играе в най-силната квалификационна група. В нея отборите бяха приблизително равни по сила. Всеки един мач бе с решаващо значение и със смисъла на финал преди финала, в контекста на това, че загубата…рязко отдалечаваше отбора от мечтания финал.
Бразилия, САЩ и Полша са поставени на по-високи позиции спрямо  нас в рейтинга на Световната федерация по волейбол, изработван съгласно обективни критерии. От топ-фаворит в един момент от квалификацията изключително силният тим на Полша се превърна в… „аутсайдер”.
България  постигна няколко и все важни победи в спортните сблъсъци с Франция, Аржентина и САЩ. Преди мачовете с Бразилия, световна сила №1, и то - в Бразилия, 7-и и 8-и по ред в квалификацията, бяхме дори лидери…и преди кариоките в класирането. Това е безспорен аргумент за показана класа. Малко късмет не достигна в края на 4-ия гейм в първия от двата мача с Бразилия, за да оспорва представителният ни тим при 2:2 гейма победата в 5-ти решителен гейм.
След втория мач от квалификацията и при завръщането си от Франция, където България регистрира две победи с 3:2 и 3:0 срещу „петлите”, един от лидерите на отбора, Цветан Соколов, кратко сподели, че ако някой би говорил за подобен развой преди заминаването – не би му повярвал. Младият национален тим на България ни убеди с представянето си в турнира Световна лига 2013, че е много голям отбор.
Няма друг български национален тим през последните десетина години, покорявал подобен спортен връх: 4-и в света, който в същото време да има и толкова предно класиране в рейтинга на Световната федерация по волейбол.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”