ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Лилия Попова от Мичиган извоюва голям успех в Intel Science Talent Search

01 юли 2013

 

17- годишната Лилия Попова от Ann Arbor, MI през 2013 г. стана финалист в престижното американско състезание за млади учени и изобретатели Intel Science Talent Search.
 
Състезанието стимулира ученици от гимназиите да се включат и работят по различни научни проекти. По този начин те развиват качества на млади учени, които ще им помогнат да решават проблеми на бъдещето.
 
Участниците са оценявани от група учени и експерти. Отчитат се оригиналността на научния проект, качествата и постиженията на младия изследовател в училището и в обществото.
 
Тази година на финала бяха представени проекти в най-различни категории: биоинженерство, химия, математика, компютърни науки, физика и космически науки, обществени науки и науки за растенията.
 
40-те финалисти бяха избрани в състезанието от 300 полуфиналисти и от повече от 1700 участници…
 
Лилия беше единственият финалист от щата Мичигън тази година. Тя е и първият финалист от AnnArbor в историята на това състезание.
 
Проектът на Лилия изследва влиянието на магнитни полета върху растежа на растенията на молекулярно ниво. Тя установява, че слабите магнитни полета влияят върху развитието на кореновата система на растенията, които изучава R. sativus и A. thaliana.
 
Лилия открива, че ефектът върху растенията е свързан с промени в експресията на определени гени, които регулират развитието на кореновата система…
 
През 2012 година Лилия също спечели първо място в категорията Ботаника в Southeast Michigan Science Fair. Последва първо място в Michigan State Science Fair и трето място в Intel International Science and Engineering Fair, Pittsburgh, PA.
 
Последният й успех беше първо място на Junior Science and Humanities Symposium.
 
Лилия сподели, че се гордее с българския си произход. Каза, че нейният успех - е успех за всички българи.
 
Материал на Антония Попова, щат Мичиган, САЩ
 
Незначителни съкращения
 
снимка: Детройт, щат Мичиган, САЩ