Предстоящи Събития

Дни на Чикаго в София

28 юни 2013

 

28 юни - 4 юли 2013

ПРОГРАМА

28 юни 2013, петък, 11:00 часа
Изложбени табла в градската градина пред театър “Иван Вазов”
Вход свободен

ОТКРИВАНЕ НА ДНИТЕ НА ЧИКАГО

Фотоизложба
ЧИКАГО – ГРАД, СЪЗДАДЕН ЗА ХОРАТА

Чикаго е известен като град на небостъргачите. През 1885 г. тук е построен първият небостъргач в света. Много американци и чужденци посещават Чикаго, за да видят най-високите сгради в Америка – Уилис Тауър и Тръмп Тауър. Макар че Чикаго е град, създаден от стомана, стъкло и бетон, неговото мото е "Urbs in Horto", което означава “Град в градина”. И чикагци наистина обичат своя град, защото това е град, създаден за хората. Тази удивителна фотоизложба ще разкаже на софиянци и гостите на столицата историята на Ветровития град и ще ги запознае с чудесата на Чикаго.

1 юли 2013, понеделник, 11:00 часа
Съюз на българските журналисти (София, ул. “Граф Игнатиев” № 4, етаж  3)
Вход свободен

Иван Сотиров
Председател на фондация “Приятели на Чикаго”
Генерален консул на България в Чикаго (2005-2009)

ЧИКАГО – ГРАД НА ЧУДЕСАТА

Макар че в Чикаго живее най-голямата българска общност в Съединените щати и почти всеки българин е чел знаменитата книга на Алеко Константинов “До Чикаго и назад”, съвременен Чикаго не е добре познат у нас. От построяването на първия небостъргач в света досега Чикаго не престава да удивлява света със своята изобретателност и практичност. И може би сред многобройните чудеса на града най-впечатляващото чудо е неукротимият дух на неговите жители.  

2 юли 2013, вторник, 17:30 часа
Американски център при Столична библиотека (София, площад „Славейков” № 4A, 1-ви етаж)
Вход свободен

Награждаване на победителите в конкурса за
ПРЕВОД НА СТИХОТВОРЕНИЕ ОТ ШЕЛ СИЛВЪРСТИЙН

Фондация “Приятели на Чикаго” и Американският център при Столична библиотека организираха за трета поредна година конкурс за превод на стихотворение от Шел Силвърстийн, който е роден в Чикаго. Неговата първа книга със стихове за деца “Където свършва тротоарът”, издадена през 1974 г., веднага се превръща в класика. Освен като детски писател, Силвърстийн е известен и като автор на песни, музикант, композитор, карикатурист, илюстратор и сценарист.

3 юли 2013, сряда, 17:30 часа
Съюз на българските архитекти (София, ул „Кракра” № 11, етаж 2)
Вход свободен

Доцент арх. Димитър Андрейчин
КОЯ Е АРХИТЕКТУРНАТА СТОЛИЦА НА АМЕРИКА: ЧИКАГО ИЛИ НЮ ЙОРК

Макар че Ню Йорк е по-известен като град на небостъргачите, Чикаго е бил и си остава архитектурната столица на Америка. Плеяда знаменити чикагски архитекти са променили драстично не само силуета на този град, но и облика на съвременните градове в целия свят. Доц. арх. Андрейчин e преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София от 1975 г. Специализирал е в Университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор, САЩ. Бил е Фулбрайтов стипендиант и гостуващ професор в Калифорнийския политехнически университет в Лос Анджелис.

4 юли 2013, четвъртък, 22:00 часа
Клуб Студио 5
Национален дворец на културата, вход А3 (София, пл. “България” № 1)
Вход свободен

ПРАЗНУВАМЕ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

СОФИЯ-ЧИКАГО БЛУС МАРАТОН

DELTA ROOSTERS BLUES BAND

Преоткривайки автентичното звучене на старите майстори на блуса, Delta Roosters се стремят да предадат искреността и чувството, с които тази музика е пропита. Невероятната хармоника на финландския майстор Ееро Турка, нежната китара на Петър Георгиев - Пешето, страстният глас на водещия вокалист Антон Серкеджиев и прекрасното звучене на добро-китарата на Михаил Шишков пресъздават по един уникален начин атмосферата на Делта блуса и в наши дни.

Повече информация за Дните на Чикаго в София, може да се намери на www.friendsofchicago.org и www.facebook.com/friendsofchicago.