Предстоящи Събития

Виртуозната цигуларка Стойка Миланова изпълнява произведения на Прокофиев и Чайковски

12 юни 2013

 

Стойка Миланова ще бъде солист в последния от сезона концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с диригент Емил Табаков.
 
На 14 юни, петък, в 19 ч., в зала „България“, в столицата, виртуозната цигуларка ще изпълни Концерт за цигулка № 2 от Сергей Прокофиев.
Със записите на цигулковите концерти на Прокофиев заедно с Радиосимфоничния оркестър под диригентството на Васил Стефанов  Стойка Миланова печели Голямата награда на Академията "Шарл Кро".

В концертната програма в зала „България” ще прозвучат също така Симфония № 6 Патетична от Чайковски и Симфония № 1 Класическа от Прокофиев.

Симфония № 1 Класичeска е своеобразен реверанс на младия Прокофиев към творчеството на Хайдн. Творбата е прозвучала премиерно под палката на самия композитор на 21 април 1918 в Санкт Петербург.

Относно неговата Шеста симфония, Чайковски писал на брат си Модест: „Мисля, че това произведение е  най-добрата и искрена творба, която съм създал”.
Виртуозната цигуларка Стойка Миланова завършва обучението си по цигулка в Консерваторията в Москва през 1969 г. Там неин учител е световноизвестният майстор на този инструмент  Давид Ойстрах.
Концертирала е в Европа, Америка и Азия. Свирила е с именити цигулари, като Давид Ойстрах и Йехуди Менухин.
В началото на 21 век работи във Венецуела. През годините 2005-2010 г. преподава в Държавната консерватория на тази латиноамериканска страна. Включвала се е в празници за и на българите в Каракас.
Професор в Българска държавна консерватория.