КАЛЕЙДОСКОП

Българите в Украйна възраждат Одеския български драматичен театър

12 юни 2013

 

Със спектакъла „Рейс”по едноименната пиеса на големия български драматург и писател Станислав Стратиев през юни в Одеса се представя пред широката публика Одеският български драматичен театър.
Режисьор на постановката е Игор Равицкий, който е и художествен ръководител на Одеския драматичен театър.
Постановката е първа изява на формацията в Одеса. Мястото на премиерата е престижната сцена на Одеския драматичен театър.
„Със създаването на театъра желаем да работим за съхраняването и развитието на българската култура на бесарабските българи”, споделя за театъра неговият художествен ръководител Станислав Садаклиев.
Меценат и идеен вдъхновител на формацията е Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Укреайна”.  
Формацията вече се представи на фестивал в България. В края на май се включи в поредното издание на Международния театрален фестивал „Велко Кънев” в Тополовград.
Във фестивала са участвали 20 театрални колектива от 6 страни: България, Украйна, Молдова, Турция, Гърция, Македония.
Одеският български драматичен театър е спечелил на фестивала първа награда. Актрисата Альона Пепеляшкова е получила номинация за „Най-добра второстепенна женска роля”.
„Мечтаем за това всеки българин, който е дошъл да учи, живее отдавна или работи в Одеса, да може да се гордее със своята национална принадлежност, да има възможност в една прекрасна вечер да дойде в нашия театър и да види постановка на роден език”, казва Станислав Садаклиев.
по информация, пристигнала от ИПБУ.