КАЛЕЙДОСКОП

24 май честват в Стокхолм, Швеция

10 юни 2013

 

На 25 май 2013 г. в посолството на Република България в Стокхолм беше организирано тържество по случай 24 май – Ден на българската култура и славянската писменост. На празника бяха поканени българите, живеещи в Кралство Швеция и приятелите на България в страната.
 
Събитието беше открито от посланик Светлан Стоев, който приветства гостите с „добре дошли”. Посланикът поздрави присъстващите със светлия празник, като отбеляза, че през последните две години се наблюдава положително активизиране на българската общност в Швеция и участието им в съвместни с посолството дейности.
 
През 2012 г. в Стокхолм е създадена детска вокална група „Орфейче”. Към нея се присъединяват българи, привлечени от възможността да разучават и изпълняват песни на български език и да се запознават с български обичаи и традиции. Следващата година се създава и Българско културно дружество – Швеция.
 
Програмата на тържеството включваше представяне на български песни, посветени на празника. Песните бяха изпълнени от детска вокална група „Орфейче” с ръководител маестро Лъчезар Караджов.
 
В празничната програма беше представен и български фолклор. Концерт народни песни изнесе пред събралите се група за български фолклор в Стокхолм - Трио „Три Лева”. По-късно на гостите беше поднесена чаша българско вино. Те можеха да опитат още от празнична пита, домашната баница и сладкишите.
 
Всички присъстващи изразиха своята радост от предоставената им възможност да бъдат заедно и да споделят празничното си настроение в създадената типично българска, приятелска атмосфера.
 
В информация на Татяна Петрова, съветник, зав. Политическа служба, посолство на Република България в Стокхолм, Швеция