Предстоящи Събития

Йонка Христова(Германия) изнася камерен концерт в София

06 юни 2013

 

Йонка Христова, мецосопран, изнася камерен концерт на 6 юни(четвъртък) от 18,30 часа в Националния музей „Земята и хората” в София. Съпроводът на пианото е на Боряна Ламбрева. Вход свободен.
В програмата на концерта почитателите на класическата музика ще открият произведения на композиторите Густав Малер(„Песни за мъртвите деца”) и Бенжамин Бритън(„Приспивни песни”).
Йонка Христова завършва испанска и италианска филология в СУ „Климент Охридски” и пеене в Българската държавна консерватория в класа на доцент Ирена Бръмбарова. От 1982 г. живее в Германия. Работи в операта на Националния театър в Манхайм, където пее и до днес.
Автор е на поетичното есе „ Песента на България” на български и немски език. Представя го като моноспектакъл в Германия ( есето е илюстрирано с църковна и народна музика и фотоси от културните паметници).
600 души присъстваха при представянето на поетичното есе "Песента на България" във Франкфурт, състояло се по случай Националния празник на България 3 март(2013).   
Има издадени седем стихосбирки на български, две на немски и една на македонски. Участва с нейни стихове в антологии на английски език.
Държавната агенция за българите в чужбина е удостоила Йонка Христова с почетния медал „Иван Вазов” за дейността й, свързана с популяризирането на българската история и култура в Германия.